Maataloustuottajain keskusliiton MTK:n mukaan peruna on Suomessa perusruokaa ja tuoreen lähiruoan ykköstuote.
Uusia perunalajikkeita jalostetaan nykyään käyttötarkoituksen, maun, satoisuuden ja viljelykestävyyden vuoksi. Perunanviljelijä vaihtaa MTK:n mukaan tutusta lajikkeesta toiseen, jos jonkin lajikkeen viljelykestävyys ajan myötä heikkenee ja kun saadaan uusia, aiempaa parempia lajikkeita.
Tästä johtuen kuluttaja ei MTK:n mukaan aina löydä kaupasta juuri hänelle tutuksi tullutta lajiketta.
Merkittävä osuus perunasta tarjotaan MTK:n mukaan nykyään henkilöstöravintoloissa ja kouluruokailussa, ja nämä perunat ammattilaiset hankkivat useimmiten perunakuorimoista valmiiksi kuorittuina.
MTK myös arvioi, että erilaisten perunajalosteiden käyttö lisääntyy sekä ammatti- että kotikeittiöissä.
Viime vuonna Suomessa viljeltiin perunaa noin 22 000 hehtaaria. Tästä ruokaperunaa on 10 000, ruokateollisuusperunaa 3 150, tärkkelysperunaa 6 300, varhaisperunaa 780 ja sertifioitua siemenperunaa 1 100 hehtaaria.