Verkkouutiset

Etädiagnostiikkaa keinoälyn tuella – suomalaistutkijat kehittivät mobiilimikroskoopin

Keksintö mahdollistaa nopean etädiagnostiikan keinoälyn tuella ja voi näin tuoda helpotusta maailmanlaajuiseen asiantuntijapulaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Monissa tapauksissa diagnoosin tekeminen olisi tehokkaampaa, nopeampaa ja edullisempaa, jos patologin tai mikrobiologin lausunnon voisikin saada etäyhteyden avulla, mahdollisesti myös koneälyn avustamana.

Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutissa FIMMssa toimiva Johan Lundinin tutkimusryhmä on tarttunut tähän haasteeseen ja kehittänyt pienikokoisen ja edullisen mobiilimikroskooppilaitteen. Laite on langattomassa yhteydessä pilvipalvelimeen, johon kuvat voidaan siirtää konenäköanalyysia varten.

– Jotta mobiilidiagnostiikka olisi mahdollista, tarvitaan ensinnäkin helposti siirreltävä, edullinen ja luotettava laite, jonka avulla tutkimusnäyte pystytään digitalisoimaan. Pelkkä laitteiston kehittäminen ei kuitenkaan riitä, sillä koko prosessin – digitalisoinnin, kuvatiedoston siirtämisen, diagnoosin teon ja tiedon palauttamisen takaisin potilaan lähikontaktille – pitää toimia moitteettomasti, Lundin kertoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Lundinin ryhmän kehittämän MoMic-laitteen lähtökohtana on ollut käyttää erittäin edullisia, alun perin matkapuhelimia varten kehitettyjä komponentteja. Laite eroaa kuitenkin merkittävästi useista viime aikoina julkaistuista älypuhelimen linssin eteen liitettävistä lisälaitteista, joilla luodaan mikroskoopin kaltainen suurennos.

MoMic saavuttaa laboratoriotason mikroskoopin erottelukyvyn ja skannaa näytteestä diagnoosia varten riittävän kokoisen alueen. Koko laite on niin pieni, että se kulkee tavallisessa kameralaukussa.

FIMMin lisäksi Ruotsin Karoliinisessa instituutissa työskentelevä Lundin on hiljattain saanut kahdelta taholta merkittävää rahoitusta mobiilimikroskoopin jatkokehittämiseen.

Testissä Tansaniassa

Laitteen ja koko etädiagnosointiin liittyvän prosessin toimivuutta testataan parhaillaan kenttäolosuhteissa Tansaniassa ja myöhemmin tänä vuonna suomalaisissa leikkaussaleissa. Mukana hankkeessa ovat myös Oulun yliopisto, Muhimbilin yliopisto Tansaniassa sekä muutama suomalainen pienyritys.

Tansaniassa tutkimusryhmä keskittyy loistautien, kuten malarian, sekä syöpätautien etädiagnostiikan kehittämiseen.

Aiemmin laboratorioon sidottu mikroskooppi onkin nyt mahdollista viedä sinne, missä potilas on.

Suomessa Lundinin ryhmälle on juuri myönnetty Tekesin Tutkimuksesta liiketoimintaa –rahoitusta vuoden ajaksi. Tämän rahoituksen turvin testataan mobiilimikroskoopin soveltumista syöpäleikkausten yhteydessä tarvittavien patologin lausuntojen saamiseen.

Vuoden kestävään kokeiluun osallistuvissa sairaaloissa potilasnäytteet diagnosoidaan sekä paikan päällä että digitalisoidun näytteen avulla. Leikkaussalihenkilökunnan kokemuksia keräämällä ja mobiilimikroskoopin avulla tehtyjä diagnooseja paikan päällä tehtyihin vertaamalla saadaan tietoa, jonka avulla laitetta voidaan edelleen kehittää. Tekesin rahoituksen turvin ja Helsingin Innovaatiopalvelujen (HIS) avulla selvitetään myös keksinnön kaupallistamismahdollisuuksia.

Lundinin mukaan mobiilimikroskooppi soveltuu hyvin myös tutkijoiden käyttöön, esimerkiksi syöpätutkimuksessa biomerkkiaineiden ilmentymisen määrittämiseen kudos- ja solunäytteissä.

Mobiilimikroskoopin soveltuvuus syöpädiagnostiikkaan on osoitettu joulukuussa PLOS ONE –tiedelehdessä julkaistussa artikkelissa. Tulokset osoittivat, että mobiilimikroskoopilla digitalisoitujen rintasyöpänäytteiden estrogeenireseptorien määrä pystyttiin arvioimaan samalla osumatarkkuudella kuin huomattavasti kalliimmilla laitteilla digitalisoitujen näytteiden.

Lundinin erityisen mielenkiinnon kohteena on myös diagnoosien tekoa helpottavien, koneälyyn perustuvien sovelluksien kehittäminen.

– Uskon, että jo tänä vuonna pääsemme testaamaan näiden uusien konenäköön perustuvien menetelmien soveltuvuutta kuvapohjaiseen diagnostiikkaan, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)