Verkkouutiset

Hjallis Harkimo: Kukaan ei tullut kesän aikana järkiinsä

Kansanedustajan mukaan jaamme nyt kaikille sellaista, johon meillä ei ole varaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja ja yrittäjä Harry ”Hjallis” Harkimo kirjoittaa Iltalehden blogissaan, ettei näytä siltä, että tolkun lamppu olisi kesällä syttynyt useamman suomalaisen päähän.

– Syksy on alkanut uutisilla, joista ymmärtää, että edelleen pienet ammattiryhmät kaataisivat etujensa vuoksi minkä tahansa yhteiskuntasopimuksen, jos vain voisivat. Ja kun jotkut ehdottavat, että työntekijöitä pitäisi voida palkata helpommin ja halvemmalla, jotta työpaikkoja ylipäänsä olisi, vastustus on yhtä kovaa.

– Eli mitään ei ilmeisesti voi tehdä, paitsi ”kehittää parempia tuotteita”, niin kuin vasemmisto vaatii. Helpommin huudeltu kuin tehty, Hjallis Harkimo toteaa.

Harkimon mukaan on selvää, että työpaikkojen suhteen elämme niukkuuden vuosia vielä pitkään.

– Silloin on mielestäni mieluummin hyväksyttävä mieluummin niukka tulo silpputöistä kuin niukka tulo pelkillä suorilla tulonsiirroilla.

– On kaunis ajatus, että kaikille pitäisi riittää työpaikkoja, joissa on täysi työaika, asumiseen riittävä palkka ja lomat päälle. Uskon, että sellaisia työpaikkoja riittää tulevaisuudessa yhä harvemmalle. Emme voi jäädä unelmoimaan.

Hänen mukaansa siksi nyt on muutosten aika.

– Tekemättömästä työstä ei voi maksaa ylimääräistä. Tällä tarkoitan kaiken maailman lisiä, joita maksetaan, vaikka tuottavuus ei parane. Paikallisesti pitäisi päästä sopimaan työajoista ja palkoista, Harkimo kehottaa.

Miksi sitten näitä asioita ei saada tehtyä, vaikka velkaannumme koko ajan enemmän ja enemmän eikä vienti vedä? Hjallis Harkimon mukaan vastaus on yksinkertainen: kukaan ei halua luopua saavutetuista eduista.

– No ei tietysti tarvitsekaan: uskon, että yllättävän monen osapuolen edut katoavat joka tapauksessa, kunhan olemme kansantaloutena oikein kunnon liemessä, Hjallis ennustaa.

– Nyt me jaamme kaikille sellaista, johon meillä ei ole varaa. Elämme yli varojen ja siihen on tultava loppu, joko hyvällä tai pahalla.

– Voi olla, että kun seuraavan kerran maamme rysähtää kriisiin, joudumme katsomaan uusin silmin ihan koko systeemiä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)