Verkkouutiset

Vihreiden Krista Mikkonen kysyy sosiaaliturvan saamisesta Suomeen palaamisen jälkeen

Kansanedustajan mukaan voi syntyä tilanne, jossa joku ei ole oikeutettu minkään maan sosiaaliturvaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Krista Mikkosen (vihr.) kysymyksessä tiedustellaan, ”onko syytä selkeyttää Kelan ohjeistusta ulkomailla asumisesta sellaisten tilanteiden välttämiseksi, joissa henkilö jää kokonaan sosiaaliturvan ulkopuolelle”.

Edustajan kysymystekstin mukaan sosiaaliturvaan on oikeutettu Suomessa vakinaisesti asuva henkilö, jolla on Suomessa varsinainen asunto. Sosiaaliturvaan ei ole oikeutettu ulkomaille vakinaisesti muuttava henkilö. Vakinaiseksi muutto lasketaan, mikäli henkilö oleskelee ulkomailla yli vuoden.

”Ulkomaille muutosta ja tilapäisestä oleskelusta ulkomailla on ilmoitettava Kelaan, joka tekee päätöksen siitä, onko henkilö oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan. Oletuksena on, että ulkomaille muuttava henkilö tietää etukäteen, kuinka kauan hänen oleskelunsa kestää. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole. Etukäteen Kelalle ilmoitettu paluupäivä voi käytännössä muuttua monista syistä”, kysymyksessä todetaan.

Kela edellyttää ilmoitusta myös paluusta kotimaahan.

”Jos tämä ilmoitus kuitenkin jää syystä tai toisesta tekemättä ja henkilön yli vuoden mittaiseksi arvioitu oleskelu ulkomailla päättyykin aikaisemmin, on mahdollista syntyä tilanne, jossa henkilö ei ole oikeutettu minkään maan sosiaaliturvaan. Henkilön on mahdollista hakea muutosta päätökseen Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnasta, joka voi kuitenkin hylätä vaatimuksen”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)