Verkkouutiset

Mikael Jungner: Ylen Atte Jääskeläisen toiminta Juha Sipilän asiassa johtuu empaattisuudesta

Entisen toimitusjohtajan mielestä käynnissä oleva myllerrys saattaa parhaimmillaan synnyttää entistä vahvemman Ylen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ylen entinen toimitusjohtaja Mikael Jungner puolustaa Ylen ympärille nousseen mediakohun keskellä olevaa vastaavaa päätoimittajaa Atte Jääskeläistä.

Mikael Jungner kertoo palkanneensa Jääskeläisen aikanaan johtamaan Ylen uutistoiminnan muutosta. Hän myöntää olevansa jäävi arvioimaan häntä, mutta toteaa, etteivät sosiaalisessa mediassa leviävät vihjaukset Jääskeläisen ”keskustalaisista motiiveista” pidä paikkaansa.

– Atte on äärimmäisen arvo-ohjautuva ja journalistisen etiikan läpitunkema. Ainoa puute lienee Aten empaattisuus. Hän kun näkee ja tuntee myös mediamyllerryksen kohteen inhimillisen ulottuvuuden, journalismin kohteen paineet ja tuskan. Siitä kumpuaa nytkin nähty kohtuuden eetos. Tuon puutteen soisi yleistyvän laajemminkin päätoimittajakunnassa, Jungner kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Jääskeläinen on joutunut arvostelun kohteeksi sen jälkeen, kun julkisuudessa alkoi kiertää tietoja siitä, että Yle on suitsinut pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sijoituksien ja Terrafamen jääviysasian käsittelyä välineissään.

Mikael Jungnerin mukaan Yle oli vuosikymmen sitten jotain aivan muuta kuin tänään.

– Vuosittainen tappio oli 50 miljoonaa euroa. Uutistoimintaa tehtiin erikseen televisiossa ja radiossa. Nettitoiminta oli vähäisempää kuin kaupallisilla kilpailijoilla. Uusien uutisten hankinta perustui pääosin STT:n palveluihin. Oma maakunnallinen journalismi sai hyvin vähän tilaa Ylen valtakunnallisissa lähetyksissä, Jungner sanoo

Hänen mukaansa Yleä pidetään nykyisin ”jopa liian vahvana journalistisena toimijana”. Jungnerin mukaan Yle on paitsi Suomen vahvin uutismedia, myös eurooppalaisittain kärkikastia yhdessä Britannian BBC:n ja Ruotsin SVT:n kanssa.

Ylen ihme” perustui hänen mukaansa erityisesti kolmen henkilön strategiseen osaamiseen. He olivat Olli-Pekka Heinonen, Jari Lahti ja Atte Jääskeläinen. Hän vertaa Jääskeläisen pois vaatimista samaan kuin ”vaatisi Steve Jobsia ulos Applelta”.

Ylen kilpailijoille arvokas voitto, Ylen ystäville karvas tappio, Mikael Jungner toteaa.

Facebook, Google ja muut suuret toimijat uhkaavat Jungnerin mukaan jyrätä suomalaisen median, ellei Suomesta löydy strategista kykyä ja voimaa kehittää kansainväliseen laatuun yltäviä uutispalveluita.

– Tällä hetkellä tuon mittakaavan osaamista löytyy Suomessa lähinnä Sanomista ja Ylestä. Olisi kansallisen tason vahinko menettää Aten osaaminen.

Mikael Jungnerin mielestä ”Ylen journalistinen haaste”, ei ratkea henkilöimällä vaan viilaamalla talon sisäisen journalistisen vuorovaikutuksen rutiineja.

Hänen mielestään Ylen ympärillä vellova keskustelu siitä, ”kuka nauttii kenenkin luottamusta, kuka on tehnyt mitäkin, mitä motiiveja kullakin on tai kenen nyt pitäisi vetää johtopäätöksiä”, tulisi rauhoittaa.

– Nyt käynnissä oleva myllerrys saattaa parhaimmillaan synnyttää huomattavasti entistä vahvemman Ylen sikäli kun kaikilla on malttia ottaa tämä haaste rakentavasti vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)