SDP:n Mika Kari ihmettelee Suomeen tulevan amerikkalaisen lento-osaston salailua

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) ihmettelee, miksi amerikkalaisten hävittäjien tulo Suomeen on salattu.

  • LKS 20140205 SDP:n ryhmäpuheenvuoro edustaja Mika Kari puhui eduskunnan täysistunnossa valtiopäivien avauskeskustelussa Helsingissä,  5. helmikuuta 2014. LEHTIKUVA Martti Kainulainen

    SDP:n kansanedustaja Mika Kari.

    ()

Yhdysvaltalaiset F-15C-hävittäjät harjoittelevat keväällä Karjalan lennoston kanssa. Hävittäjiä on tulossa Suomeen 6-8 konetta, ja harjoitukset kestävät kahden viikon ajan.

– Suomi on osallistunut kansainväliseen harjoitustoimintaan jo pitkään, mutta amerikkalaishävittäjät eivät ole aikaisemmin harjoitelleet tässä mittakaavassa suomalaisesta tukikohdasta Mika Kari toteaa tiedotteessaan.

– Näin mittava harjoitus on pidetty salassa. Jopa eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenet ovat saaneet tiedon harjoituksesta median kautta, hän sanoo.

– Ihmettelen, että valiokunta on sivuutettu täysin näin keskeisessä asiassa. Eduskunnalla tulee olla selkeä kuva harjoitustoiminnan kokonaisuudesta, laajuudesta ja tavoitteista. Eduskuntaa ei voi jättää sirpaletiedon varaan. Onko harjoituksen ulkopoliittisten vaikutusten arviointi tehty huolella, Mika Kari kyselee.

Hänen mukaansa puolustusvaliokunnan täytyy myös tietää, kenen aloitteesta harjoitustoimintaa on ryhdytty valmistelemaan.

– Koska valiokunnassa asiantuntijoilta ei saatu tähän kysymykseen vastausta, jouduin allekirjoittamaan kirjallisen kysymyksen puolustusministerille vastattavaksi, Kari sanoo

Lue myös: Venäjän valtion media: Suomi kutsui USA:n hävittäjiä maahan Venäjän takia

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.