Verkkouutiset

Maahanmuuttovirasto: Turvapaikanhakijan itsemurha otetaan aina hyvin vakavasti

Turvapaikanhakijan itsemurha otetaan aina hyvin vakavasti, toteaa Maahanmuuttovirasto viitaten Mielenterveysseura tiistaina esittämään huoleen turvapaikanhakijoiden itsemurhista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maahanmuuttoviraston tietojen mukaan viime lokakuusta alkaen vastaanottokeskuksissa on ollut 15–20 itsemurhan yritystä, joista viisi olisi toteutunut. Itsemurhia ei ole aiemmin tilastoitu, joten luvut ovat vastaanottokeskuksista tulleista ilmoituksista koottuja, virasto kertoo.

Maahanmuuttoviraston mukaan on mahdotonta tietää, mitkä syyt ovat johtaneet itsemurhiin. Turvapaikanhakijat ovat olleet eri vaiheissa turvapaikkaprosessia, eivätkä kaikki olleet vielä saaneet ensimmäistä päätöstä turvapaikkahakemukseensa.

– Turvapaikkapäätöksen odottaminen vastaanottokeskuksessa on henkisesti kuormittavaa aikaa turvapaikanhakijoille. Joillakin heistä on lisäksi taustalla traumatisoivia kokemuksia. Vastaanottokeskuksissa tiedostetaan tämä ja tehdään jatkuvasti töitä sen eteen, että apua tarvitsevat löydettäisiin ajoissa, virasto toteaa.

Ohjausta ja koulutusta ennaltaehkäisyyn

Maahanmuuttovirasto kertoo pyrkivänsä ehkäisemään itsemurhia ohjaamalla ja kouluttamalla vastaanottokeskusten henkilökuntaa. Näin on jo tehtykin.

Tämän ja viime vuoden aikana vastaanottokeskuksissa on kuollut yhteensä parikymmentä turvapaikanhakijaa. Osa on kuollut sairauteen ja muutamat tapaturmissa.

– Kun itsemurhien määrää vertaa siihen, että vastaanottojärjestelmässä on samana aikana ollut kirjoilla yli 40 000 ihmistä, ovat itsemurhat poikkeuksellisia tapahtumia, Maahanmuuttovirasto toteaa.

Vastaanottokeskukset ovat viimeisen vuoden ajan olleet suuren julkisen kiinnostuksen kohteena. Tämä on ymmärrettävää, koska viime syksyn poikkeuksellisen suuri turvapaikanhakijamäärä toi vastaanottokeskuksen monelle paikkakunnalle. Vastaanottokeskuksissa on aiempinakin vuosina ollut itsemurhien yrityksiä ja valitettavasti myös joitain itsemurhia, Maahanmuuttovirasto muistuttaa.

Lue myös: Mielenterveysseura huolestui turvapaikanhakijoiden lisääntyneistä itsemurhista

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)