Verkkouutiset

Alaikäisten vastaanottokeskuksista oleskeluluvan saaneiden lasten perheryhmäkoteja

Suomeen ilman huoltajaa tulleille alaikäisille turvapaikanhakijoille perustettuja vastaanottokeskuksia muutetaan perheryhmäkodeiksi tai tuetun asumisen yksiköiksi, kertoo Maahanmuuttovirasto.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maahanmuuttoviraston ja työ- ja elinkeinoministeriön alaisten ELY-keskusten aloitteesta syntyneestä uudesta käytännöstä on jo sovittu useiden kuntien ja palveluntuottajien kanssa.

– Alaikäisten vastaanottokeskuksia joudutaan vähentämään, joten ilman nyt sovittua käytäntöä toiminta loppuisi kymmenissä alaikäiskeskuksissa, virasto sanoo.

Uusissa yksiköissä voi asua väliaikaisesti sekä oleskelulupapäätöstä odottavia alaikäisiä että oleskeluluvan jo saaneita lapsia ja nuoria.

Auttaa kotoutumisessa ja säästää rahaa

Vastaanottokeskusten lakkautukset ovat aiemmin johtaneet siihen, että oleskelulupapäätöstä vielä odottavat alaikäiset on siirretty jäljelle jääviin keskuksiin vapaille paikoille. Myös oleskeluluvan jo saaneet alaikäiset ovat tähän asti joutuneet muuttamaan pois vastaanottokeskuksista, usein jopa toiselle paikkakunnalle.

Suomeen ilman huoltajaa tulleista alaikäisistä suurin osa saa oleskeluluvan. Maahanmuuttoviraston mukaan uusi käytäntö tukee lasten ja nuorten kotoutumista, kun he voivat jatkaa asumistaan jo tutuksi tulleessa paikassa samalla paikkakunnalla kuin tähänkin asti.

– Näin myös koulunkäynti, harrastukset ja sosiaalinen verkosto säilyvät ennallaan.

Viraston mukaan uusi käytäntö säästää myös valtion varoja, kun asumisyksiköt saadaan pidettyä mahdollisimman täysinä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)