Verkkouutiset

Migreeniä sairastavilla tavallista enemmän Parkinsonin tautia

Migreeniä ja etenkin aurallista migreeniä potevat keski-ikäiset saattavat yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sairastua Parkinsonin tautiin muita todennäköisemmin. Riski ei kuitenkaan ole kovin suuri.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkimustulokset osoittavat aurallista migreeniä potevien sairastuvan Parkinsonin tautiin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin samanikäisten, joilla ei ole toistuvia pääkipuja.

Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että tuhannesta keski-ikäisestä migreenipotilaasta 24 sairastui Parkinsonin tautiin seuraavien 25 vuoden aikana, kun pääkivuttomista sairastui 11 tuhannesta.

Myös yksittäiset Parkinsonin taudin oireet olivat aurallista migreeniä potevilla yleisempiä ja heillä oli usein enemmän Parkinson-diagnoosin saaneita sukulaisia.

Migreenin ja Parkinsonin taudin yhteys pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta aiempien tutkimusten valossa yhteys on mahdollinen.

Migreenejä potevat ovat muun muassa tavallista alttiimpia aivoverenkierron häiriöille ja heidän aivoissaan on myös pieniä rakenteellisia muutoksia tai vaurioita enemmän kuin terveiden aivoissa, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimukseen osallistui 5 600 yhdysvaltalaista, jotka olivat 33–65-vuotiaita kaksikymmentäviisivuotisen seurannan alussa.

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin Neurology-lehdessä ja siitä kertoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)