Verkkouutiset

Mielenterveysjärjestöt vaativat itsemurhien ehkäisyohjelmaa nopeasti käyntiin

Mielenterveyden keskusliiton ja Suomen Mielenterveysseuran mukaan itsemurhien ehkäisyohjelmaa ei voi enää lykätä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Järjestöjen mukaan kyseessä on yhteiskunnan yhteinen etu niin inhimillisestä kuin talouden ja turvallisuudenkin näkökulmasta.

– Me mielenterveysjärjestöissä olemme vaatineet itsemurhien ehkäisyohjelmaa jo pitkään, ohjelma on mukana hallitusohjelmassa ja tänään samaa suositti Onnettomuustutkintakeskus, toteavat toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka Mielenterveyden keskusliitosta ja kriisikeskustoimintojen johtaja Outi Ruishalme Suomen Mielenterveysseurasta.

– On selvää, ettei tätä voi enää lykätä. Nyt on pistettävä toimeksi. Kyseessä on meidän kaikkien yhteinen etu, Olavi Sydänmaanlakka sanoo.

Itsemurhien määrä on puolitettu huippuvuodesta 1990, jolloin Suomessa tehtiin yli 1 500 itsemurhaa. Uusimman tilaston mukaan itsemurhia tehtiin 789 vuonna 2014.

– Tähän ei pidä tuudittautua. Suomessa tehdään edelleen eniten itsemurhia muihin Pohjoismaihin verrattuna. Niissä itsemurhien ehkäisy on kansanterveystavoite ja niin tulisi olla meilläkin, sanoo Outi Ruishalme.

Maailman terveysjärjestö WHOn mukaan kansalliset ohjelmat ehkäisevät itsemurhia selvästi ja järjestö suosittaa jäsenmailleen itsemurhien kansallisten ehkäisyohjelmien laatimista.

– Keinot itsemurhien vähentämiseen ovat olemassa. Nyt tarvitaan vain päättäjien tahtoa käynnistää Suomeen uusi ohjelma, Sydänmaanlakka ja Ruishalme toteavat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)