Mielenterveys voi vaikuttaa elinikään

Mielenterveyshäiriöitä potevien ihmisten usein muuta väestöä lyhyempi elämä johtuu tuoreen australialaistutkimuksen mukaan pääosin sydän- ja verisuonitaudeista, syövästä, muista fyysisistä sairauksista sekä itsemurhista, kertoo uutispalvelu Duodecim.

  • LKS 20111115  20110425  Lääkäri mittaa potilaan verenpainetta Kallion terveysasemalla Helsingissä. LEHTIKUVA Vilja Vehkaoja

    ()

British Medical Journalin julkaisemat tulokset osoittavat kuolleisuuserojen myös kasvaneen Australiassa. Kehitys johtui lähinnä yleisväestön eliniän kasvusta.

Vuonna 1985 mielenterveysongelmaiset miehet kuolivat noin 14 vuotta nuorempina ja mielenterveysongelmaiset naiset 10 vuotta nuorempina kuin terveet. Vuonna 2005 ero muuhun väestöön oli kasvanut miehillä 16 vuoteen ja naisilla 12 vuoteen.

Näistä niin sanotuista lisäkuolemista 80 prosenttia johtui fyysisistä syistä ja sairauksista kuten sydän- ja verisuonitaudeista ja syövästä. Itsemurha oli syy 14 prosentissa tapauksista.

Suomessa mielenterveyspotilaat kuolevat 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.