Verkkouutiset

Nettipoliisilta syytös laiskoille aikuisille: Tuntekaa some, tai ette voi suojella lastanne

Marko "Fobba" Forssin mukaan liian moni vanhemmista tekee karhunpalveluksen lapselleen olemalla opettelematta netin palveluja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ylikonstaapeli ja nettipoliisina tunnettu Marko Forss kirjoittaa Vauva-lehdessä laiskoista somevanhemmista. Hän usuttaa vanhempia perehtymään lastensa somekäyttöön.

– On aika ryhdistäytyä – sosiaalinen media ei ole enää uusi asia. Tietoa on saatavilla riittävästi, eikä lapsen tule oppia kaikkea kantapään kautta. Lapsen oikeus turvallisuuteen on sinun velvollisuutesi, myös netissä ja somessa, Fobba toteaa.

Jo alakoululaiset käyttävät hänen mukaansa nettipalveluja älypuhelimilla, joten tietokoneen paikalla kodissa ei enää voi suojella.

– Eikä lasta voi kasvattaa laatikossakaan, joten vanhemman ainoa vaihtoehto on kertoa ja opettaa lapselleen, mitä vaaroja somessa on.

Nettipoliisi muistuttaa, että kaikissa somepalveluissa on riskinsä, rikosten tekotavat ja -muodot vain vaihtelevat. Viimeksi kohuttiin Periscopesta.

– Nettipalvelujen ikärajat eivät kerro riskeistä mitään. Poliisi ei ikärajoja valvo, vaan on vanhemman tehtävä päättää, mitä palveluja lapsi käyttää. Esimerkiksi omat alakoululaiset poikani käyttävät Whatsappia, jonka ikäraja on 16, mutta Facebookiin, jonka ikäraja on 13, ei ole asiaa vielä vähään aikaan. Tämä johtuu siitä, että Whatsappilla ollaan yhteydessä lähinnä entuudestaan tuttuihin ihmisiin, Marko Forss kirjoittaa.

Hänen mukaansa suurimmat riskit somepalveluissa liittyvät seksuaalirikoksiin ja kiusaamiseen.

– Liian moni vanhempi välttelee seksuaalikasvatusta ja vain toivoo parasta. Kerron teille kokemukseni: yleensä jo pari vuotta alakoulua käytyään lapsi on jo nähnyt netistä pornoa, esimerkiksi kaverin kännykästä. Nuorimmat somen seksuaalirikosten uhrit ovat olleet yhdeksänvuotiaita.

– Mitä varhaisemmassa vaiheessa vanhempi aloittaa lapsensa kanssa keskustelun netin riskeistä ja siitä, miten niitä kohdatessa on hyvä käyttäytyä, sitä helpompi lapsen on kertoa asiasta vanhemmalleen. Oletko esimerkiksi kertonut lapsellesi, mitä pitää tehdä kun joku pyytää netissä nakukuvia? Oletko kertonut lapsellesi, miten pitää reagoida nimittelyyn ja haukkumiseen? Voiko teinisi tavata nettitutun ja tietääkö hän miten se on turvallista?

Nettipoliisi Fobban kolme perusohjetta laiskottelun sijaan ovat:

1. Sovi lapsesi kanssa, mitä sosiaalisen median palveluja hän voi käyttää. Opettele itse käyttämään samoja palveluja.

2. Selvitä itsellesi ja käy lapsen kanssa läpi se, miten kiusaaminen ja seksuaalirikokset sosiaalisessa mediassa näkyvät. Sovi, miten silloin tulee menetellä.

3. Puhu lapsen kanssa siitä, mitä netissä tapahtuu ja mitä hän on nähnyt. Anna hänen kertoa. Kysy ja keskustele, siitä hän tietää että sinulle voi puhua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)