Verkkouutiset

Helsinki mahtuisi itsenäisyyden aikana lahjaksi saadulle maalle yli 22 kertaa

Suomen sadan vuoden itsenäisyyden aikana merestä on länsirannikolla noussut Metsähallituksen mukaan reilut 4 000 neliökilometriä uutta maata.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Metsähallitus muistuttaa maan kohoavan edelleen Suomen länsirannikolla, vaikka jääkausi päättyi jo 10 000 vuotta sitten.

Maa nousee Merenkurkussa noin 9 millimetriä ja Perämerellä noin 8 millimetriä vuodessa, joten sadan vuoden aikana maa on kohonnut Merenkurkussa vajaan metrin pystysuunnassa vedenpintaan nähden. Matalalla ja loivalla rannikolla tämä tarkoittaa Metsähallituksen mukaan sitä, että vesiraja on paennut satoja metrejä kohti länttä.

Sadan vuoden itsenäisyyden aikana merestä on länsirannikolla noussut reilut 4 000 neliökilometriä uutta maata. Metsähallitus laskee, että siihen saisi mahdutettua kaksi Suomen suurinta kansallispuistoa, Lemmenjoen ja Urho Kekkosen kansallispuistot.

Selkämeren kansallispuisto puolestaan uppoaisi Itämeren lahjoittamaan maapinta-alaan yli neljä kertaa. Helsingin kaupunki mahtuisi lahjaksi saadulle maalle yli 22 kertaa ja eteläsuomalainen Nuuksion kansallispuisto 182 kertaa.

– Itämeren lahjoittama maa ei ole mitä tahansa vesijättöä. Se sisältää ainutlaatuisia luontoarvoja, kuten nuoria, kehityksensä alussa olevia soita, reheviä primäärisukkessiometsiä, lajirikkaita rantaniittyjä, kalojen lastentarhoina ja uhanalaisten putkilokasvien kotina toimivia fladoja ja uhanalaista linnustoa kuhisevia lintuvesiä, suojelubiologi Päivi Virnes Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.

Itämereltä saatu jättömaa ylläpitää esimerkiksi monia vesikasveja, jotka eivät tulisi juuri missään muualla toimeen. Suomen vastuulaji upossarpio esiintyy koko maailmassa vain Itämeressä, sen kannasta 80 prosenttia kasvaa Perämeren Suomen puoleisella maankohoamisrannikolla.

Metsähallitus muistuttaa lisäksi, että maankohoaminen on tuonut Suomelle muun muassa Unescon luonnon maailmanperintöalueen statuksen yhdessä Ruotsin Pohjanlahden rannikkoalueen eli Korkean rannikon kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)