Verkkouutiset

”Kaksi ymmärsi mutta ei osannut selittää – kaksi poliitikkoa ei ymmärtänyt mutta osasi selittää”

Eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin torstai-iltana metsälahjavähennystä koskevaa lainsäädäntöä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sdp:n Krista Kiuru totesi, että ”me lukitsemme metsäomaisuuden juuri niille nykyisille omistajasuvuille, jotka sitten sukupolvenvaihdoksen yhteydessä voivat lahjavähennyksen kautta saada tämän saman maan periytymään, jolloin tietenkin tässä keskitetään samaa omistusta niille, joilla jo suvussa nämä metsäpalstat ovat”.

Keskustan Hannu Hoskonen muisteli, miten vuoteen 1993 saakka oli voimassa metsien pinta-alaverotus.

– Muistan elävästi, että olihan se silloin metsämiehenä ollessani, niitä veroilmoituksia täyttäessä, sitä neuvontaa tehdessä, tavattoman vaikeaa. Se oli aivan tavattoman vaikeaa. Siihen aikaan sanottiin, että metsäverotuksen osaa Suomessa kaksi henkilöä täydellisesti, Hannu Hoskonen sanoi.

Hoskonen jatkoi, että ”kun toinen henkilö siirtyi paremmille leimikontekomaille luonnollisen poistuman kautta, niin sitten jäi enää yksi henkilö, joka hallitsi täydellisesti tämän metsien verotuksen”. Hän arveli kansanedustaja Esko Kivirannan (kesk.) olevan juuri sellainen, verotuksen osaavana ammattilaisena.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz halusi täydentää muistelua vanhan metsäverotuksen monimutkaisuudesta.

– Ei se ihan niin mennyt. Se oli niin, että se oli niin monimutkainen, että vain kaksi ymmärsi mutta he eivät osanneet sitä selittää, mutta sitten oli kaksi poliitikkoa, jotka eivät ymmärtäneet mutta osasivat selittää, Ben Zyskowicz selvitti.

Hannu Hoskonen totesi, ettei lukeudu niihin neljäänkään henkilöön.

– Mutta toisaalta olen huomannut, ikävä kyllä, nykyisen poliittisen urani aikana, että niitä asiantuntijoita, jotka ovat tietävinään, on kyllä ihan liikaa.

Keskustan Esko Kivirannan mukaan pinta-alaverotuksesta ymmärtäjistä ei paljon kannata puhua.

– Koska sitä ei ole vuoden 2005 jälkeen enää sovellettu, mutta sehän oli aika helppo juttu. Silloin tuli valmiit paperit, kuinka paljon maksat vuosittain veroa, eikä tarvinnut tietääkään oikeastaan välttämättä paljon mitään siitä asiasta, Esko Kiviranta ironisoi.

– Sen sijaan tämä metsälahjavähennys vaatii hyvin tarkkaa verosuunnittelua, koska se viimeisenä vähennyksenä tehdään ja se saa olla enintään puolet siitä pääomatulosta, mitä metsätaloudesta tulee.

Vasemmistoliiton Jari Myllykosken mukaan nyt ”asetetaan jo ihan perustuslaillisesti epätasa-arvoon ne, joilla on metsää, ja nyt ne, jotka perivät metsää”.

Keskustan Timo Kalli vastasi, että ”eriarvoisessa asemassa ovat nekin metsänomistajat, joilla on myytäviä puita, ja ne, joilla ei ole puita”.

Kokoomuksen Timo Heinonen sanoi, että Krista Kiurun puheesta ”kyllä paistoi jollain tavalla vähän tällainen kateellisuus”. Heinonen suositteli ottamaan mallia Ruotsista, missä Kiurun veljespuolueen johdolla perintöverosta luovuttiin kokonaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)