Verkkouutiset

Tunneli Suomen vilkkaimmalla tiellä: Täällä ei käytännössä kukaan aja sallitulla nopeudella

Espoossa Kehä I:n Mestarintunnelissa ei-ylinopeutta ajaa peltipoliisien käyttöönoton jälkeenkin vain joka kymmenes autoilija.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolen kilometrin pituinen Mestarintunneli Espoon Leppävaarassa Kehä I:lla otettiin käyttöön alkuvuonna 2011. Tunneli poisti liikennevaloliittymiä, mutta on ollut murheenkryyni suurten ruuhkien ja alueen suurten tietyömaiden vuoksi.

Kehä I on Suomen ehkä vilkkain tie, jolla päivittäin kulkee 100 000 autoa.

Trafin ennen-jälkeen -tutkimus Kehä I:n automaattisesta nopeusvalvonnasta julkistettiin maanantaina. Perusteellisessa tutkimuksessa seurattiin automaattivalvonnan vaikutuksia.

Tutkimuksen matka-aikamittauksissa Mestarintunnelin luvut erottuvat selvästi muista.

Vuonna 2015 Mestarintunnelissa ei ollut automaattista nopeusvalvontaa. Kaikkiaan 47 479 havainnosta eli autosta ei ylinopeutta tuolloin ajanut tunnelissa 3,4 prosenttia. Kahdeksan prosenttia ajoi yli 20 km/h ylinopeutta.

Vuonna 2016 Mestarintunnelissa oli automaattinen nopeusvalvonta. Kaikkiaan 40 325 autosta ylinopeutta ei ajanut 10,4 prosenttia. Eriasteista ylinopeutta ajoi siis peltipoliisien tultuakin noin yhdeksän autoa kymmenestä. Yli 20 km/h ylinopeutta ajoi 3,3 prosenttia.

”Ennen-vaiheessa vain 3 % ajoneuvoista ajoi Mestarintunnelissa nopeusrajoitusten mukaisesti. Jälkeen-vaiheessa vastaava luku oli 10 %. Muilla (Kehä I:n) tieväleillä 69–88 % ajoneuvoista ajoi nopeusrajoitusten mukaisesti ennen-vaiheessa ja 83–96 % jälkeen-vaiheessa”, tutkimuksessa vertaillaan.

Tutkimuksen mukaan ”autojen keskinopeus kyseisellä tievälillä (Mestarintunnelissa) pysyi silti suurempana kuin jakson nopeusrajoitus” peltipoliisien tulon jälkeen.

Mestaritunnelissa on 60 kilometrin nopeusrajoitus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)