Verkkouutiset

Mepit moittivat EU:n joustamattomuutta Kreikan neuvotteluissa: ”Verta pöydällä”

EU on epäonnistunut Kreikan kriisin hoitamisessa, sanovat Nils Torvalds ja Liisa Jaakonsaari.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-parlamentaarikko Nils Torvalds (r.) sanoo, että EU:n Kreikalle asettamat vaatimukset johtavat maassa yhä pahenevaan kriisiin. Hänen mielestään unionissa unohdetaan helposti, millaisia uhrauksia rakenteelliset uudistukset eli veronkiristykset ja leikkaukset edellyttävät.

– Sen verran pitää ymmärtää, että jokainen rakennemuutos vaatii verta pöydälle, Torvalds sanoo.

Muun muassa kansanedustajat Timo Harakka (sd.), Li Andersson (vas.) ja yhdysvaltalaisekonomisti Jeffrey Sachs ovat arvostelleet unionin toimia.

Torvalds muistuttaa, että toisaalta tuen vastikkeeton lisääminen Kreikalle ei myöskään johda tilanteen parantumiseen.

– Kreikan on kelvoton valtio. Rahan antaminen sille on typerää.

Hän toteaa, että esimerkiksi Kreikan tapa maksaa eläkkeet suoraan valtion budjetista johtaa ”fiskaalisesti mahdottomaan yhtälöön”: valtion rahat kuluvat eläkkeisiin.

– Kreikassa on kuitenkin syvä humanitaarinen kriisi, joka täytyy hoitaa.

Demarimeppi Liisa Jaakonsaari sanoo yhtyvänsä EU:n joustamattomuus -kritiikkiin.

– Kriisin ratkaisu on ollut yksioikoista ja julmaa. Nyt voi sanoa, että EU on epäonnistunut.

Kreikan kanssa ovat neuvotelleet euroryhmä, EU-komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto.

”Äänestys on päähänpisto”

Kreikka järjestää sunnuntaina kansanäänestyksen siitä, voiko maa hyväksyä lainaohjelman ehdot. Käytännössä maa äänestää pääministeri Alexis Tsiprasin luottamuksesta, Jaakonsaari sanoo. Hän epäilee, että päätös kansanäänestyksestä oli päähänpisto, jolla Tsipras hakee ratkaisua.

– Äänestyslippu on aivan järkyttävä, hän huomauttaa.

– Ja siinä on käännösvirhekin, jatkaa Torvalds.

Torvalds viittaa äänestyslipun taustatekstiin, jossa esitellään Kreikan ja velkojaosapuolten luomia skenaarioita Kreikan velkakehityksestä. Kathimerini-lehden mukaan kahdessa skenaariossa todetaan, että Kreikalla ”ei ole kestävyyteen liittyviä kysymyksiä”. Kreikan ulkoministeriö on kuitenkin käännöksessään jättänyt ei-sanan pois, jolloin teksti kuuluu ”Kreikalla on kestävyyteen liittyviä kysymyksiä”.

Torvaldsin mielestä luvassa on vain huonoa. Jos Kreikassa kyllä-äänet voittavat, seuraa poliittinen kriisi, koska Tsipras todennäköisesti joutuu jättämään paikkansa. ”Normaalivaltiossa” pidettäisiin uudet vaalit, mutta Kreikan vaarana on ajautua kaaokseen, koska poliittiselta kentältä alkavat vaihtoehdot loppua.

Jos taas ei-äänet voittavat, Kreikan ero eurosta tulee mahdolliseksi, mikä taas uhkaa ajaa maan yhä syvempään taloudelliseen kriisiin.

– Tilanne näyttää aika pahalta, Torvalds toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)