Verkkouutiset

Terapian ja lääkkeiden yhdistelmä tehoaa vakavaan masennukseen – mutta ei auta kaikkia

Vakavaa masennusta sairastavat todennäköisesti paranevat paremmin, jos he saavat masennuslääkkeiden lisäksi myös kognitiivista terapiaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pitkäaikaista masennusta sairastavilla yhdistelmähoito ei silti välttämättä ole pelkkää lääkitystä tehokkaampi.

Tiedot perustuvat tuoreeseen yhdysvaltalaistutkimukseen, jossa 450 masennuspotilasta satunnaistettiin joko pelkälle masennuslääkitykselle tai lääkityksen ja kognitiivisen terapian yhdistelmähoitoon. Potilaita seurattiin pisimmillään lähes neljän vuoden ajan.

Seuranta osoitti yhdistelmähoidon auttaneen etenkin vakavaa, toistuvaa masennusta sairastavia. Yhdistelmähoidolla heistä 81 prosenttia parantui, kun pelkkiä lääkkeitä saaneista parani 52 prosenttia. Lievempää masennusta tai krooniseksi muuttunutta, pitkäaikaista masennusta sairastavilla pelkkä lääkitys soi yhtä hyvät tulokset kuin yhdistelmähoito.

Yhdysvaltalaisten tulokset puhuvat kognitiivisen terapian ja masennuslääkkeiden yhdistelmän puolesta vakavan masennuksen hoidossa, mutta osoittavat myös hyötyjen rajoittuvan todennäköisesti vain osaan potilaista. Jos havainnot varmistuvat lisätutkimuksissa, ne voivat auttaa kohdistamaan yhdistelmähoidot nykyistä paremmin potilaisiin, jotka todennäköisimmin niistä hyötyvät.

Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry –lehdessä ja siitä kertoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)