Verkkouutiset

Maksakirroosia potevat alttiita myös aivoverenkiertohäiriöille

Aivoverenkiertohäiriöt ja etenkin aivoverenvuodot näyttäisivät olevan tavallista yleisempiä maksakirroosipotilailla. Yhteys näkyy riippumatta kirroosityypistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tulosten perusteella kirroosipotilaiden riski sairastua aivoverenvuotoon on yli kaksi kertaa suurempi kuin samanikäisten, joilla ei ole kirroosia. Myös lukinkalvon alaiset verenvuodot sekä aivoinfarktit ovat heillä yleisempiä, mutta yhteys ei ole yhtä voimakas.

Käytännössä riskit tarkoittivat tässä aineistossa sitä, että yhden vuoden aikana noin kaksi kirroosipotilasta sadasta sairastui aivoverenkiertohäiriöön. Tämä todettiin tutkimalla 1,6 miljoonan yhdysvaltalaisen terveysrekisteritietoja neljän vuoden ajalta. Potilaat olivat keskimäärin 74-vuotiaita, 15 000 sairasti kirroosia ja 77 000 joutui aivoverenkierron takia sairaalaan seurannan aikana.

Tutkimuksesta ei voi päätellä, miksi kirroosi altistaa aivoverenkiertohäiriöille, mutta mahdollisesti syy löytyy kirroosiin liitetystä lisääntyneestä verenvuototaipumuksesta. Yhdessä tutkimuksessa kirroosipotilaiden aivokuvauksissa on näkynyt myös jälkiä pienistä mikroverenvuodoista.

Maksakirroosissa osa maksakudoksesta muuttuu sidekudokseksi. Sairaus on hengenvaarallinen, ja vuosittain siihen menehtyy yli 500 henkeä.

Yleisin kirroosin aiheuttaja on runsas ja jatkuva alkoholinkäyttö, mutta myös hepatiitti-infektiot ja tulehdukset sekä rasvamaksa voivat olla kirroosin takana.

Tulokset julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä ja niistä kertoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)