Verkkouutiset

Maksasairaus ei johdu aina elintavoista

Monet harvinaisia maksasairauksia sairastavat kohtaavat paljon ennakkoluuloja ja jopa syyllistämistä, vaikka sairaus ei johdu elintavoista. Munuais- ja maksaliitosta kerrotaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Munuais- ja maksaliitosta muistutetaan, että Suomessa on lukuisia harvinaisia maksasairauksia. Näitä ovat esimerkiksi monet synnynnäiset aineenvaihduntasairaudet tai tuntemattomasta syystä kehittyvät maksan autoimmuunisairaudet.

– Monet harvinaisia maksasairauksia sairastavat kohtaavat paljon ennakkoluuloja ja jopa syyllistämistä, vaikka sairaus ei johdu elintavoista. Moni sairaus ei myöskään näy päälle ja ulkopuolisten voi olla vaikea ymmärtää sairauden aiheuttamia ongelmia, kertoo Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö, Harvinaiset-verkoston puheenjohtaja Hanna Eloranta.

Liiton mukaan Suomessa tavallisin harvinainen maksasairaus on primaari biliaari kolangiitti eli PBC. Sairaus on yleisempi naisilla ja se todetaan yleensä 40–60 vuoden iässä. Tulehdus sappiteissä johtaa niiden vaurioitumiseen ja sappinesteen kulun estymiseen. Sairauden edetessä maksasolukko tuhoutuu ja korvautuu sidekudokselle, mikä voi ajan kuluessa johtaa maksakirroosiin.

Sairauden oireet ovat liiton mukaan yksilöllisiä. Pahimmillaan sen aiheuttama väsymys rajoittaa arkielämää ja estää työntekoa. Väsymys ei helpota edes nukkumalla.

– Sairaus todetaan usein sattumalta selvitettäessä syytä kohonneisiin maksa-arvoihin. On tärkeää tutkia maksa-arvot, erityisesti AFOS terveystarkastuksen yhteydessä, Eloranta kertoo.

Muita harvinaisia maksasairauksia ovat muun muassa autoimmuunihepatiitti ja usein tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyvä primaari sklerosoiva kolangiitti eli PSC.

Harvinaisten sairauksien päivää vietetään tiistaina 28. helmikuuta. Tämän vuoden teemana on tutkimus.

Tutkimuksen ansiosta tunnistetaan Munuais- ja maksaliiton mukaan vuosittain noin 250 uutta harvinaista sairautta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)