Verkkouutiset

Kokoomusedustaja vastaa kuntauudistuskritiikkiin: ”Myöhäissyntyistä”

Kansanedustaja, Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen ihmettelee, kuinka puhemies Eero Heinäluoma vasta nyt kovistelee keskustelua liittyen suureen kuntauudistukseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Tapani Mäkinen ihmettelee eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman kommentteja kuntauudistukseen liittyen. Mäkinen kuvailee kommentteja myöhäissyntyisiksi.

Tänään lauantaina on uutisoitu puhemies Eero Heinäluoman puheesta Heinolan kaupungin 175-vuotisjuhlassa. Puheessa kommentoitiin muun muassa kuntauudistusta.

Heinäluoma toteaa esimerkiksi, että Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen alun perin tavoitteekseen asettama kuntauudistus näyttää jäävän lähtökuoppiinsa. Heinäluoma peräänkuuluttaa poliittisilta toimijoilta perusteellista keskustelua kuntien muuttuvasta roolista.

– On erittäin hienoa, että eduskunnan puhemies haluaa käydä perusteellista keskustelua kuntauudistuksesta. Jo pelkästään kestävyysvaje, eli se, että valtio ja kunnat elävät yli varojensa, edellyttää perusteellista rakenteiden ja toimintaperiaatteiden muuttamiseen tähtäävää vuoropuhelua eri toimijoilta, peräänkuuluttaa myös Mäkinen.

Mäkinen kuitenkin suuresti ihmettelee sitä, että puhemies Heinäluoma vasta nyt kovistelee keskustelua itsenäisten, mutta suurempien kuntien puolesta, sillä tätä nimenomaan Mäkisen mukaan kuntauudistuksella tarkoitetaan.

– Heinäluoma on ollut sosiaalidemokraattien eturintamassa ajamassa Helsingin seudulle metropolihallintoa, joka merkittävästi tulee muuttamaan seudun kuntien roolia ja nakertamaan kuntien itsehallintoa, jatkaa Mäkinen.

Mäkisen näkemyksen mukaan Helsingin seudulla kuntauudistus ja metropolihallinto ovat päättäjien keskuudessa koettu vastakkaisiksi asioiksi. Siksi kuntauudistuksen kanssa samanaikaisesti käyty metropolihallintokeskustelu on pysäyttänyt kuntauudistuksen etenemisen Helsingin seudulla.

– Maaliskuussa tehdyn parlamentaarisen sote-ratkaisun myötä tiedettiin, että kuntakenttään kohdistuu merkittäviä muutoksia myös itsehallintonäkökulmasta. Nyt tehty metropolihallintopäätös entisestään kaventaa Helsingin seudun kuntien itsehallintoa. Onkin perusteltua käynnistää keskustelu siitä, mikä rooli näillä Helsingin seudun kunnilla tulevaisuudessa on. Ei ainakaan sen kaltainen, mitä puhemies Heinäluoma tänään puheissaan peräänkuuluttaa, toteaa Mäkinen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)