Verkkouutiset

Kaleva: Maamiinat aiotaan korvata uudella suomalaisaseella – ”huomattava pelotevaikutus”

Jalkaväen joukko-osastojen omasuojaksi kehitetään maamiinojen tilalle kotimaista uuden suorituskyvyn asejärjestelmää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusvoimat haluaa luoda maamiinojen korvaajaksi kokonaan uuden suorituskyvyn, jolla on huomattava pelotevaikutus mahdollisen vihollisen ajatuksissa, kertoo Lännen Media.

Asiasta uutisoi tässä Kaleva.

Lännen Median lähteiden mukaan kyse on ”jalkaväkimiinat korvaavan aluevaikutteisen räjähdepanoksen kehittämisestä jalkaväen laajojen joukko-osastojen omasuojaksi”.

Asejärjestelmän tutkimustoiminta on jo alkanut. Hanke toteutetaan yhdessä kotimaisten yritysten kanssa. Vastaavaa teknologiaa ei ole saatavilla kaupallisilta maailmanmarkkinoilta.

”Maamiinojen poistamisen aiheuttamaa suorituskyvyn laskua on korvattu vuodesta 2009 alkaen lennokeilla, panssarimiinoitteiden modernisoimisella, viuhkapanoksilla ja pimeätaistelukyvyn lisäämisellä. Näiltä kaikilta korvaavilta järjestelmiltä kuitenkin puuttuu tärkein eli pelotevaikutus, siis miinakauhu. Uusi järjestelmä luo miinakauhua ja korottaa siten merkittävästi kynnystä hyökätä Suomeen, koska sen avulla pystymme tuottamaan huomattavia tappioita hyökkääjälle”, lähde kuvailee.

Ottawan sopimus kieltää Suomelta maamiinat, mutta sallii räjähteet, jotka laukaistaan aktiivisesti. Lännen Media kertoo, että sopimusta voidaan myös tulkita siten, ettei räjähteen aktivoivan sotilaan tarvitse omin silmin nähdä vihollista.

Sensoriteknologia, heräteteknologia ja sytytinteknologia ovat hankkeessa keskeisiä tutkimusalueita. Niitä olennaisempaa on kuitenkin räjähdepanoksien kaukolaukaisu.

”Kun tiedämme, että vihollinen on tulossa ja tietyssä paikassa, järjestelmä voidaan laukaista. Ottawan sopimuksen näkökulmasta olennaista on, että tiedämme räjähdyksen kohdistuvan vain sotatoimissa mukana oleviin. Todennäköistä on, että vihollisen näkeminen monitorilta täyttää vaatimuksen”, lähde kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)