Kaleva: Maamiinat aiotaan korvata uudella suomalaisaseella – "huomattava pelotevaikutus"

Jalkaväen joukko-osastojen omasuojaksi kehitetään maamiinojen tilalle kotimaista uuden suorituskyvyn asejärjestelmää.

  • LKS 20111125  20040210 - HELSINKI - JALKAVÄKIMIINASELVITYSTYÖRYHMÄ: Jalkaväkimiinaselvitystyöryhmän väliraporttia esiteltiin tiedotusvälineille tiistaina eduskuntatalossa. Kuvassa asian esittelijöiden pöytää koristaneet putki- ja sakaramiina. 
LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA / sl

    Putki- ja sakaramiinat.

    ()

Puolustusvoimat haluaa luoda maamiinojen korvaajaksi kokonaan uuden suorituskyvyn, jolla on huomattava pelotevaikutus mahdollisen vihollisen ajatuksissa, kertoo Lännen Media.

Asiasta uutisoi tässä Kaleva.

Lännen Median lähteiden mukaan kyse on ”jalkaväkimiinat korvaavan aluevaikutteisen räjähdepanoksen kehittämisestä jalkaväen laajojen joukko-osastojen omasuojaksi”.

Asejärjestelmän tutkimustoiminta on jo alkanut. Hanke toteutetaan yhdessä kotimaisten yritysten kanssa. Vastaavaa teknologiaa ei ole saatavilla kaupallisilta maailmanmarkkinoilta.

”Maamiinojen poistamisen aiheuttamaa suorituskyvyn laskua on korvattu vuodesta 2009 alkaen lennokeilla, panssarimiinoitteiden modernisoimisella, viuhkapanoksilla ja pimeätaistelukyvyn lisäämisellä. Näiltä kaikilta korvaavilta järjestelmiltä kuitenkin puuttuu tärkein eli pelotevaikutus, siis miinakauhu. Uusi järjestelmä luo miinakauhua ja korottaa siten merkittävästi kynnystä hyökätä Suomeen, koska sen avulla pystymme tuottamaan huomattavia tappioita hyökkääjälle”, lähde kuvailee.

Ottawan sopimus kieltää Suomelta maamiinat, mutta sallii räjähteet, jotka laukaistaan aktiivisesti. Lännen Media kertoo, että sopimusta voidaan myös tulkita siten, ettei räjähteen aktivoivan sotilaan tarvitse omin silmin nähdä vihollista.

Sensoriteknologia, heräteteknologia ja sytytinteknologia ovat hankkeessa keskeisiä tutkimusalueita. Niitä olennaisempaa on kuitenkin räjähdepanoksien kaukolaukaisu.

”Kun tiedämme, että vihollinen on tulossa ja tietyssä paikassa, järjestelmä voidaan laukaista. Ottawan sopimuksen näkökulmasta olennaista on, että tiedämme räjähdyksen kohdistuvan vain sotatoimissa mukana oleviin. Todennäköistä on, että vihollisen näkeminen monitorilta täyttää vaatimuksen”, lähde kertoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.