Verkkouutiset

Maakuntakeskusten verotuksessa liki 2700 euron ero

Veronmaksajain Keskusliitto selvitti, millä tasolla ovat kuntien verot ennen kevään kunnallisvaaleja ja lähestyviä sote-ratkaisuja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokkolassa maksetaan vuonna 2017 maakuntakeskusten korkeimpia kunnallisia veroja. Keskituloinen palkansaajaperhe maksaa Kokkolassa 2 697 euroa enemmän kunnallisia veroja kuin Helsingissä, jossa verotus on Manner-Suomen maakuntakeskusten keveintä.

Kokkolassa keskituloinen palkansaajaperhe maksaa kunnittain määräytyviä veroja yhteensä 17 036 euroa vuonna 2017. Summaan sisältyvät kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöverot. Kokkolan jälkeen kireimpiä verottajia maakuntakeskuksista ovat Seinäjoki ja Kajaani.

Kevyimpiin verottajiin lukeutuvat Helsingin ohella Turku ja Tampere.

Kunnallisveroprosentti on tärkein syy kaupunkien verorasituksen eroihin. Kokkola nosti tänä vuonna kunnallisveroprosenttiaan 0,25 prosenttiyksikköä 21,75 prosenttiin. Helsingin kunnallisveroprosentti on 18,50.

– Kunnallista verotusta vertailtaessa on kuitenkin hyvä muistaa, että asumismenot ovat Helsingissä korkeat. Jos verotus Helsingissä kiristyisi, pääkaupungin kalleus korostuisi entisestään, selvityksen laatinut Veronmaksajien ekonomisti Leena Savolainen arvioi.

Tuloverot kireimmät Jämijärvellä

Kun vertaillaan pelkkää tuloverotusta kaikissa Manner-Suomen kunnissa, kireintä verotus on vuonna 2017 Jämijärvellä. Siellä keskipalkkainen perhe maksaa 4 525 euroa enemmän tuloveroja kuin kaikkein lievimmin verottavassa Kauniaisissa. Esimerkkiperhe maksaa tänä vuonna tuloveroja Kauniaisissa yhteensä 23 929 euroa ja Jämijärvellä 28 455 euroa.

Kireiden verottajien kärkijoukkoon kuuluvat kuluvana vuonna Jämijärven ohella Honkajoki, Karijoki, Vimpeli, Savonlinna ja Hankasalmi.

Kevyimpiä verottajia ovat puolestaan Kauniaisten lisäksi Espoo, Helsinki, Eurajoki, Vantaa ja Naantali.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)