Verkkouutiset

Tutkijan mukaan lupiinin poistaminen Suomen luonnosta ei enää onnistu

Tuomas Aivelon mukaan lupiinin leviämistä voi kuitenkin vielä rajoittaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Zürichin yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian tutkijan Tuomas Aivelon mukaan vieraslaji lupiinin poistaminen Suomen luonnosta on jo liian myöhäistä, mutta sen leviämistä voi rajoittaa. Aivelo kirjoittaa asiasta Tiede-lehden blogissaan.

Aivelon mukaan harva asia saa häntä ”niin vihaiseksi kuin lupiinit”.

– Lupiini on haitallinen vieraslaji. Vieraslaji, koska se on alunperin kotoisin Pohjois-Amerikasta ja päätynyt Suomeen puutarhan koristekasvina ja viljelylajina. Haitallinen, koska lupiini valtaa alaa kotoperäisiltä lajeilta, Aivelo kirjoittaa.

– Ongelma ei ole niinkään siinä, että lupiini rehottaa komeana ja peittää suomalaiset kasvit, vaan siinä, että lupiini muokkaa rajusti ympäristöään. Mihin lupiini sitten päätyykään, se rehevöittää maaperää. Kuten muillakin hernekasveilla, lupiinilla on juurissaan typensitojabakteereita: ne käyttävät hyödyksi ilmakehän typpeä ja muokkaavat siitä typpiyhdisteitä, joita lupiini voi käyttää hyödyksi.

Keski-Euroopassa lupiinit ovat jo alkaneet vallata karuja kangasmetsiä.

– Samaten niityt ja lehdot tulevat myös olemaan lupiinin valloituslistalla.

– Niinpä: katkaise lupiinit kukkimisen jälkeen ennen kuin ne ehtivät tuottaa siemeniä. Lupiini on monivuotinen kasvi, joten tämä ei vielä riitä: yksittäiset kasvit voi kaivaa juurakkoineen ylös, mutta isompien esiintymien torjunta vaatii vuosien niittotyön, Aivelo neuvoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)