Verkkouutiset

TS: Lupalakimiesten valvontaa pidetään puutteellisena

Avustajana toimiminen oikeudessa on vaatinut luvan vuodesta 2014. Siitä huolimatta lupalakimiehistä on tullut jo 50 kantelua Asianajaliiton lupalautakunnalle, kirjoittaa Turun Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime vuoden alusta lähtien oikeudessa on saanut toimia vain tietyt lain kriteerit täyttävä lakimies. Aikaisemmin kuka tahansa oikeustieteen maisterin tutkinnon suorittanut sai avustaa oikeudessa, mutta nyt muut kuin asianajajat ja julkiset oikeusavustajat tarvitsevat luvan oikeudenkäyntiavustajalautakunnalta.

Lupakäytäntö on tarpeellinen, sillä yli joka kolmannes oikeudenkäynneissä avustavista lakimiehistä ei ole julkinen oikeusavustaja tai asianajajatutkinnon suorittanut. Lupa toimia lupalakimiehenä on myönnetty 1 400 henkilölle.

Vaikka lupalakimiesten valvonta onkin kiristynyt lupamenettelyn myötä, pitää lupalautakunnan puheenjohtaja, Marianne Wagner-Prenner lupalakimiesten valvontaa riittämättömänä. Lupalakimiesten kohdalla valvonta keskittyy vain oikeudenkäyneissä avustamiseen. Valvonta puuttuu, jos lupalakimies avustaa asiakasta esimerkiksi perunkirjoituksessa.

Valvontalautakunta onkin vastaanottanut jo noin 50 kantelua lupalakimiehistä.

–  Asiakkaan kannalta tilanne on todellakin järjettömän sekava. On usein veteen piirretty viiva, missä kohtaa valvontalautakunta voi mihinkin asiaan puuttua, sanoo valvontalautakunnan lakimies Pia Kauppinen.

Tapauksissa, jotka eivät kuulu valvontalautakunnan piiriin, asiakas voi vaatia korvauksia oikeusteitse.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)