Täysmaidon kulutus kääntyi viime vuonna lievään laskuun usean vuoden nousun jälkeen. Voin kulutus puolestaan laski parin vuoden takaiselle tasolle noin neljään kiloon.
Luonnonvarakeskuksen ravintotaseen ennakkotietojen mukaan Suomessa juotiin maitoa viime vuonna 127 litraa henkeä kohti, mikä oli prosentin verran edellisvuotta vähemmän.
Viime vuonna juodusta maidosta puolet oli kevytmaitoa, 40 prosenttia rasvatonta ja 10 prosenttia täysmaitoa.
Myös rasvattoman maidon kulutus väheni hieman edellisvuodesta. Kevytmaidon kulutus sen sijaan pysyi lähes edellisvuoden tasolla. Kermaa ja piimää kului noin kolme prosenttia vähemmän.
– Jogurtin ja viilin kulutus pieneni noin viidellä prosentilla. Tämä johtuu osittain muiden maitopohjaisten tuoretuotteiden, kuten maustettujen rahkojen suosion lisääntymisestä, kertoo aktuaari Tarja Kortesmaa Luonnonvarakeskuksesta tiedotteessa.
Suomessa keskivertohenkilö söi ja joi viime vuonna yhteensä 178 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 80 kiloa viljaa, 77 kiloa lihaa, 65 kiloa vihanneksia ja 61 kiloa hedelmiä.
Tuoreiden vihannesten kulutus kasvoi edellisvuodesta seitsemän prosenttia.
– Todellinen kulutuksen kasvu ei välttämättä ole näin suuri, sillä viime vuoden hyvä vihannessato heijastuu suoraan kulutuslukuun, Kortesmaa huomauttaa.
Siipikarjanlihaan ja naudanlihan kulutus kasvoi hieman. Sianlihan käyttö sen sijaan pieneni kolmisen prosenttia.
Kananmunia syötiin hieman alle 11 kiloa, kasvua oli vajaa kaksi prosenttia edellisestä vuodesta. Juustoa syötiin noin 25 kiloa henkeä kohti, määrä oli kasvussa.