Keväällä istutetaan 454 000 kalanpoikasta

Luonnonvarakeskus kertoo kompensoivansa istutuksilla ihmistoiminnan aiheuttamaa haittaa kalojen luonnolliselle lisääntymiselle kohteissa, joissa on vaelluskalojen lisääntymiselle soveltuvia alueita.

  • LKS 20100703 Merilohen uistelun EM-kisat Helsingissä 2. heinäkuuta 2010.  Hannu Pakarinen 6,7 kiloisen meritaimenen kanssa. LEHTIKUVA / SEPPO SIRKKA

    Merilohen uistelun EM-kisoissa Helsingissä 2010 Hannu Pakarinen esitteli 6,7 kilon meritaimenta.

    ()

Luonnonvarakeskus istuttaa keväällä noin 128 000 meritaimenen ja lohen yksivuotiasta poikasta sekä noin 326 000 lohen, meritaimenen, järvitaimenen ja järvilohen vaelluspoikasta.

Istutuksilla vahvistetaan ja elvytetään uhanalaisia kalakantoja. Luonnonvarakeskuksen mukaan näin kompensoidaan ihmistoiminnan aiheuttamaa haittaa kalojen luonnolliselle lisääntymiselle kohteissa, joissa on vaelluskalojen lisääntymiselle soveltuvia alueita.

Kaikki lohen, meritaimenen ja järvitaimenen kaksivuotiaat poikaset on merkitty rasvaeväleikkauksella. Myös yksivuotiaista kaikki meritaimenet ja osa lohista on rasvaeväleikattu. Rasvaevän leikkaaminen mahdollistaa valikoivan kalastuksen, kun luonnossa syntyneet tai säästettäväksi tarkoitetut kalat voidaan erottaa istutetuista.

Istutukset perustuvat maa- ja metsätalousministeriön kanssa solmittuun tulossopimukseen. Poikaset on tuotettu sopimuskasvatuksella yksityisissä kalanviljelylaitoksissa. Kaikki poikaset on kasvatettu Luonnonvarakeskuksen tuottamasta mädistä.

Eri kalalajien ja kalakantojen vuosittaiset istutusmäärät vaihtelevat hankintamitoitusten ja viljelymenestyksen mukaan. Istutettavien poikasten arvo on noin 465 000 euroa.

Istutusten aikataulu, istutuspaikat ja määrät:

Selkä- ja Saaristomeri sekä Suomenlahti, huhti-toukokuu:

• 50000 lohen jokipoikasta ja 107000 vaelluspoikasta

• 20000 meritaimenen jokipoikasta ja 43000 vaelluspoikasta

Vuoksen vesistöalue, toukokuu:

• 89000 järvilohen vaelluspoikasta

Kymijoen vesistöalue, Rautalammin reitti, toukokuu:

• 10000 järvitaimenen vaelluspoikasta

Perämeri, toukokuu:

• 20000 lohen jokipoikasta ja 35000 vaelluspoikasta

• 38000 meritaimenen jokipoikasta ja 42000 vaelluspoikasta (Lähde: Luonnonvarakeskus)

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.