Verkkouutiset

Hakkuiden vaikutus ilmastoon riippuu korvausvaikutuksista

Tuoreen tutkimuksen mukaan metsien hakkuiden lisääminen lämmittää ilmastoa, jos puutuotteiden korvausvaikutuksia ei huomioida laskelmissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin yliopiston, Luonnonvarakeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen yhteistutkimuksen mukaan metsien hakkuiden lisääminen nykytasosta lämmittää ilmastoa ja hakkuiden vähentäminen viilentää ilmastoa, jos puutuotteiden korvausvaikutuksia ei huomioida laskelmissa.

Korvausvaikutus syntyy siitä, että puutuotteiden valmistukseen käytetään vähemmän fossiilista energiaa kuin vastaavien esimerkiksi muovituotteiden valmistukseen. Lisäksi puutuote sitoo itsessään hiiltä.

Kun laskelmissa huomioitiin puutuotteiden korvausvaikutukset, hakkuiden määrä voitiin nostaa suunnilleen vuotuista kasvua vastaavaksi ennen kuin lisähakkuilla oli ilmastoa lämmittävä vaikutus.

– Korvausvaikutuksissa puutuotteen elinkaarella on suuri merkitys, ja lisäksi korvausvaikutus voi muuttua nopeastikin esimerkiksi teknologiakehityksen seurauksena. Tämän vuoksi lisääntyvä metsien käyttö voi johtaa ristiriitaan ilmastotavoitteiden kanssa, kertoo tutkija Tuomo Kalliokoski Helsingin yliopistosta Luonnonvarakeskuksen tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)