Verkkouutiset

Härkäpavun jalostuksella on edessä mielenkiintoisia vuosia

Kasvinjalostus ja sen tuottamat uudet lajikkeet ovat Luonnonvarakeskuksen mukaan tärkeitä kasvinviljelylle ja koko elintarviketuotannolle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jalostuksella parannetaan sadon määrää ja laatua sekä vähennetään esimerkiksi talvehtimisvaurioita. Vanhoja kasveja on noussut uudelleen viljelyyn, ja uusia lajikkeita jalostetaan.

− Erikoiskasvit kiinnostavat viljelijöitä ja yhtä lailla kuluttajia. Tämä yhtälö mahdollistaa erikoiskasvien viljelyn laajentumisen, kertoo erikoistutkija Marjo Keskitalo Lukesta.

Esimerkiksi härkäpavulla on Boreal Kasvinjalostus Oy:n mukaan tällä hetkellä kovin noste yhtiön jalostusohjelmien kasvilajeista. Tänä kesänä härkäpavun viljelyala kasvoi 37 prosenttia 22 600 hehtaariin ja ohitti ensimmäistä kertaa perunan viljelyalan.

Borealin markkinointipäällikön Ulla Kommerin mukaan härkäpavun jalostusohjelma tuottaa kasvavaan tarpeeseen uusia härkäpapulajikkeita.

− Härkäpavun jalostuksen ja uusien lajikkeiden käyttöönoton näkökulmasta edessä on mielenkiintoisia vuosia, sillä kasvilajin hyödyntäjien joukko kasvaa koko ajan, Kommer arvioi.

Luke ja Boreal Kasvinjalostus Oy järjestävät maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkierrossa 17. elokuuta erikoiskasvi-illan, jossa jaetaan tietoa erikoisistakin kasvilajeista ja kuullaan lajikejalostuksen hyödyistä.

Illan aikana puhutaan Luken mukaan muun muassa öljyhampusta, joka on ravintorikas monikäyttöinen kasvi sekä tutustutaan kuituhamppuun ja sen moniin mahdollisuuksiin.

Luken Elonkierto-puisto sijaitsee Jokioisilla, noin kymmenen kilometriä Forssasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)