Verkkouutiset

LM: Äveriäiden jättisakot jäämässä historiaan?

Rahakkaiden jättimäiset päiväsakot jäisivät uuden tieliikennelain mukaan historiaan, kertoo Lännen Media.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uuteen tieliikennelakiin sisältyy esitys liikennevirhemaksusta. Liikennevirhemaksu olisi nykyisen rikesakon kaltainen kiinteä maksu ja suuruudeltaan 20–400 euroa. Pienin maksu ylinopeudesta olisi 50 euroa, kun se on nyt 140 euroa.

Lakiesityksen mukaan kiinteää liikennevirhemaksua sovellettaisiin porrastetusti kaikkiin tieliikenteen ylinopeustapauksiin aina 30 kilometrin ylinopeuteen saakka.

Liikenneoikeusyhdistyksen mielestä ehdotettu 30 ylinopeuskilometrin rajapyykki on esityksen ainoa hyvä puoli. Rikesakkojärjestelmä pitäisi lausunnon mukaan säilyttää, mutta sakon yläraja kuitenkin laajentaa 40 km/h ylinopeuksiin saakka, jos teko on aiheuttanut vain vähäistä vaaraa.

– Ottaisimme esimerkkiä Ruotsista. Siellä vielä 50 kilometrin ylinopeuskin voi vielä olla liikennerikkomus, josta seuraa sikäläinen kiinteä järjestyssakko. Ruotsin liikenneturvallisuuden taso on silti parempi kuin meillä, Liikenneoikeusyhdistyksen puheenjohtaja, asianajaja Risto Tuori huomauttaa Lännen Median jutussa, jonka on julkaissut muun muassa Turun Sanomat.

Jos virhemaksuraja todella kohoaisi nykyisestä 20 kilometristä aina 30 kilometrin ylinopeuksiin saakka, ainakin osa massiivisista ja vain Suomelle tyypillisistä ”kaaharipäiväsakoista” jäisi historiaan.

– Kuitenkin aina, jos teko vaarantaa toisen hengen tai terveyden, tapaus käsiteltäisiin jatkossakin päiväsakko- tai vankeusasiana, oli nopeusrajoitus paikalla mikä tahansa, tieliikennelain päävalmistelija, liikenneneuvos Kimmo Kiiski sanoo Lännen Medialle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)