Verkkouutiset

Ministeri Jari Lindström: Vankilan on edistettävä vankien irtautumista rikoskierteestä

Talouspaineet eivät työ- ja oikeusministerin mukaan saa vaikuttaa vankeinhoidon toiminnalliseen sisältöön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan vankilan on tarjottava vangeille keinoja rikoskierteestä vapautumiseen muun muassa koulutuksella sekä elämäntaitojen ja toimintakyvyn kehittämisellä. Lindström puhui aiheesta tiistaina YK:n vankeinhoidon vähimmäissääntöjen julkistamisseminaarissa Helsingissä.

– Laadukas ja tavoitteellinen vankeinhoito vaatii pitkäjänteistä ja jatkuvaa työtä sekä erityisasiantuntijoiden panosta. Se vaatii myös riittävät resurssit. Tällä hetkellä taloudellisissa vaikeuksissa painiva julkinen talous pakottaa meitä etsimään säästöjä ja tekemään rakenteellisia uudistuksia myös vankeinhoidossa. Tällaiset ratkaisut eivät kuitenkaan saa vaikuttaa vankeinhoidon toiminnalliseen sisältöön, Lindström sanoo.

Uusissa säännöissä korostetaan yhteiskunnan velvollisuutta huolehtia vapautuvasta vangista. Lindströmin mukaan muun muassa valtioneuvoston kesäkuussa 2016 tekemä periaatepäätös pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisestä on osa tätä ajattelua.

Lindström korosti, että viime vuosina vankeinhoidossa on muutenkin panostettu hallittuun ja asteittaiseen vapauttamiseen.

Kansainväliset vankeinhoidon vähimmäissäännöt painottavat, että vangit kuuluvat vankilassakin edelleen osaksi yhteiskuntaa. Tämän niin sanotun normaalisuusperiaatteen mukaisesti vankiloiden terveydenhuolto siirrettiin Suomessa vuoden 2016 alusta yhteiskunnan normaalipalveluina hoidettavaksi.

– Se on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Muilta osin meillä on tässä asiassa kuitenkin vielä kehitettävääkin esimerkiksi vankien koulutuksen, sosiaalityön ja sielunhoidon saralla, Lindström totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)