Verkkouutiset

Puolustusvoimien komentaja: ”Sota on taas Euroopassa, varautukaamme”

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindbergin mukaan materiaalirahoitukselle on välttämätön tarve.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jarmo Lindberg totesi valtakunnallisten maanpuolustuskurssien avajaisissa maanantaina, että paljon esillä olleen puolustusvoimauudistuksen sisään ja oheen mahtuu todella merkittäviä muutoksia.

– Logistiikkauudistus on yhteiskunnalliselta vaikuttavuudeltaan näistä kenties näkyvin. Laajimmin sodan ajan puolustusvoimia koskettaa kuitenkin se operatiivis-taktinen muutos, josta käytämme nimitystä maavoimien uusi taistelutapa. Koko Suomen maa-alueen puolustamiseksi maavoimilla oli tarve kehittää taistelukonseptiaan kolmesta syystä, hän sanoi.

Ensimmäinen tekijä hänen mukaansa on taistelun kuvan muuttuminen ja aseteknologian kehittyminen. Toisena syynä maavoimien uuden taistelutavan käyttöönottoon on kehittyneen sotateknologian jatkuva kallistuminen ja kolmantena tekijänä joukkorakenteen pieneneminen.

Puolustusvoimien komentajan mukaan Maavoimien taistelu 2015 -konseptia on kehitetty laajan karttaharjoituksia, tietokoneavusteisia sotapelejä sekä kokeiluharjoituksia sisältäneen tutkimushankkeen ja kouluttajakuntaan kohdistuneen täydennyskoulutuksen avulla.

– Uutta aktiivista ja kaikkia taistelulajeja sisältävää konseptia koulutetaan tänään kaikissa maavoimien joukko-osastoissa, ja sen kehittämistä jatketaan edelleen. Konsepti on kokeiluharjoituksissa osoittautunut tehokkaaksi, kunhan joukolla on tehtäviensä edellyttämä johtamis-, liikkumis-, pimeätoiminta- ja tulenkäyttökyky, Lindberg sanoi.

Tässä asetelmassa piilee hänen mukaansa lähivuosien haaste Suomen puolustuksen järjestelyille.

– Puolustusvoimat on sopeuttanut toimintaansa resurssien mukaiseksi, ja kehittäviä muutoksia on samalla tehty aidon tehostamisen hengessä. Monessa asiassa on onnistuttu, ja kustannustehokkuus on parantunut. Nykyresursseilla maavoimien kyky kouluttaa ja toteuttaa uutta konseptiaan on kuitenkin rapautumassa, Lindberg sanoi.

Hän muistutti, että merkittävä osa maavoimien tarvitsemasta sotamateriaalista joko vanhenee lopullisesti lähivuosina tai sitä ei ole lainkaan.

– Parlamentaarisen selvitysryhmän esittämälle materiaalirahoitukselle on välttämätön ja konkreettinen tarve, jotta Maavoimien taistelu 2015 voidaan laadukkaasti kouluttaa ja ottaa käyttöön sodan ajan maavoimien joukkojen taistelutavaksi, Lindberg sanoi.

Hän totesi, että ”sota on taas Euroopassa, eikä kovin kaukana meistä”.

– Erään viisaan sanonnan mukaan onni on sen puolella, joka on parhaiten varautunut. Älkäämme kääntäkö onnelle selkäämme, vaan varautukaamme. Samalla luomme vakautta omaan toimintaympäristöömme, Lindberg sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)