He liikkuvat vähiten - HU: Aikaa on, motivaatio puuttuu

Pohjoismaisen tutkimuksen mukaan vain joka viides suomalainen liikkuu suositusten mukaan, kirjoittaa Helsingin Uutiset.

  • LKS 20150915  Mies viettää aikaa yksin kotona Lauttasaaressa Helsingissä Joulun alla 23. joulukuuta 2008. ... A single man at home drinking wine and watching television. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

    Sohva kutsuu monia suomalaisia.

    ()

Käsi sydämelle: kun kahvipöytäkeskusteluissa tulee puhetta siitä, miksi lenkki tai kuntosali jäi taas väliin, vastaatko että syynä on ajan puute, perhe vai jokin muu hyväksytyksi koettu syy?

Ravitsemusalan yritys Herbalife Nordicin teettämä tutkimus paljasti pohjoismaalaisten liikuntaan ja ravitsemukseen liittyviä todellisia asenteita. Sen mukaan vain joka viides suomalainen liikkuu vähintään puoli tuntia päivittäin. Vastaajista seitsemän prosenttia kertoi, että ei koskaan liiku yli puolta tuntia päivässä.

Kaikkein vähiten liikuntaa harrastetaan Etelä-Suomessa sillä 27 prosenttia eteläsuomalaisista ilmoitti liikkuvansa kerran viikossa tai harvemmin.

Uusimaalaiset pärjäsivät vähän paremmin, sillä 23 prosenttia vastaajista uusimaalaisista kertoi liikkuvansa puoli tuntia kerran viikossa tai harvemmin.

Pohjois- ja Itä-Suomessa sen sijaan liikutaan kyselyn mukaan eniten. Siellä peräti 80 prosenttia vastaajista ilmoittaa liikkuvansa useammin kuin kerran viikossa.

Kyselystä selviää, että suurin syy suomalaisten liikkumattomuuteen on motivaation puute. Vain 14 prosenttia vastaajista ilmoitti, että liikunnalle ei ole tarpeeksi aikaa.

Myös uusimaalaiset vastaajat ilmoittivat motivaation puutteen suurimmaksi esteeksi liikunnalle. Toiseksi suurimmaksi esteeksi ilmoitettiin olemassa oleva sairaus tai vamma ja kolmanneksi eniten pelko vamman syntymisestä.

Kaikkein vähiten liikkuvista uusimaalaista kolmannes ilmoitti syyksi, että liikunta ei vaan kiinnosta. Noin joka neljäs vähiten liikkuvista ilmoitti että muut asiat menevät liikkumisen edelle. Loput ilmoittivat, että lykkäävät liikkeelle lähtemistä koko ajan tuonnemmaksi.

Tutkimuksen tehtiin tammikuussa ja tekijänä oli tutkimusyhtiö YouGov. Vastaajia oli kaikista pohjoismaista ja vastaajat olivat iältään 18–74 vuotiaita. Suomessa tutkimukseen vastasi 1006 miestä ja naista.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.