Verkkouutiset

IL: Turvapaikanhakijoita Suomeen tuoneen liigan karmeudet selvisivät

Kovaotteisten ihmissalakuljettajien syytteitä alettiin käsitellä käräjäoikeudessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Iltalehti kertoo salakuljetusliigan seitsemän jäsenen ensimmäisestä käräjäpäivästä Oulussa. Kahdelle päätekijälle vaaditaan yli viiden vuoden vankeutta.

Syksyllä 2015 Irakista Suomeen tulijoita järjestäneillä oli keskenään selvät tehtäväalueet. He toivat Suomeen ainakin viisi eri ryhmää ja 36 irakilaista turvapaikanhakijaa, joukossa lapsia.

Irakissa liikkeelle houkutteli aviopari, joka välitti yhteystietoja ja otti 5 700-7 600 euron salakuljetusmaksun. Ensin he ottivat salakuljetettavilta passit, jotka myytiin heille takaisin myöhemmin. Asiakirjoja myös väärennettiin.

Salakuljettajat toivat matkaan lähteneet Istanbulista veneillä Kreikkaan ja sieltä busseilla ja junilla eteenpäin.

Turkin ja Kreikan välisellä venematkalla yksi lapsi kuoli ja toinen oli kuolla hypotermiaan. Veneet oli ahdettu täyteen ja kaksi venettä upposi ensimmäisellä matkalla. Turvaan pyrkijöitä estettiin kiipeämästä salakuljettajien alukseen ampumalla laukauksia. Ihmiset odottivat pelastajia tuntikausia vedessä. Ihmisiä myös jätettiin autiolle kalliosaarelle odottamaan.

Suomessa määränpää oli Tornion järjestelykeskus. Salakuljettajat neuvoivat valehtelemaan turvapaikkapuhuttelussa esimerkiksi kertomalla uhkailusta kotimaassa.

Syyttäjän mukaan laittoman maahantulon järjestäminen tehtiin osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa ja siinä aiheutettiin törkeällä huolimattomuudella hengenvaara ja erityisen tuntuvaa kärsimystä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)