Verkkouutiset

Tuen nimi muuttui, rasti väärässä ruudussa vei 10 000 euron korvaukset

Maatalouden tukijärjestelmän muuttuminen vei monilta ruotsinkielisiltä viljelijöiltä hakulomakkeiden vuoksi tuet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsinkielinen maanviljelijä haki vuonna 2015 luonnonhaittakorvausta. Korvaus tunnetaan lyhenteellä LFA ja sitä maksetaan Suomessa sen takia, että kasvukausi on lyhyempi kuin Keski-Euroopassa. EU maksaa tuesta osan ja loput katetaan Suomen valtion budjetista.

Maatalouden tukijärjestelmä muuttui vuosina 2014–2015. Samalla useiden tukien nimi muuttui.

Viljelijä merkitsi rastin peltokasvipalkkion kohdalle, vaikka hän halusi hakea luonnonhaittakorvausta. Tukea ei maksettu, joten viljelijältä jäi saamatta noin 10 000 euroa tukea, johon hänellä asiallisesti ottaen oli oikeus.

Vastaavia tapauksia samana vuonna oli lukuisia eri puolilla maata, ja ongelma koski erityisesti ruotsinkielisiä hakulomakkeita.

Osa viljelijöistä pelastui. Viranomainen tulkitsi, että jos viljelijä oli vahingossa rastinut peltokasvipalkkion mutta ei luonnonhaittakorvausta, eikä hänellä kuitenkaan viljellyt palkkioon oikeuttavia kasveja, tapaus voitiin katsoa ilmeiseksi virheeksi. Tuki maksettiin.

Kaikkien kohdalla tätä tulkintaa ei tehty, joten osa viljelijöistä joutui itse kärsimään vahingon, jonka väärän ruudun rastittaminen aiheutti.

Tapaus on yksi Nykypäivä-lehden julkaisemista esimerkeistä. Nykypäivä pyysi sosiaalisessa mediassa keväällä vinkkejä ja esimerkkejä siitä, millaisia epämukavia sääntöjä suomalaiset joutuvat kohtaamaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)