"Venäjä katsoo Suomen olevan EU:n heikoin lenkki" - "Venäjä on oikeassa"

Pitkäaikaisen kokoomusvaikuttajan mielestä Suomen ei kannattaisi tukea pakotelinjaa Venäjän suhteen äärettömiin.

  • LKS 20140905 - Maatalousministeri Petteri Orpo toi EU:n maatalousministerien kokoukseen kollegoille jaettavaksi Valion venäjänkielisiä Oltermanni-juustoja eli niin kutsuttuja Putin-juustoja Brysselissä 5. syyskuuta 2014. Suomi taivuttelee EU:ta maksamaan suoria tukia Venäjän tuontikielloista kärsiville maidontuottajille. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

    Valion venäjänkieliset niin kutsutut Putin-juustot olivat pakotepolitiikan puheenaihe syksyllä 2014.

    ()

Ylipormestari Raimo Ilaskivi kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan Venäjän politiikasta päästää pakolaisia ilman asiakirjoja rajan yli Suomeen. Hänen mukaansa Venäjä katsoo Suomen olevan Euroopan unionin heikoin lenkki, jota yritetään saada luopumaan pakotteista ja tekemään särön pakoterintamaan.

Ilaskivi kysyy "olemmeko me taas se maa, joka saa eniten kärsiä ja jonka pysymistä rintamassa kaikki Euroopan Unionin jäsenmaat eivät edes tue".

Hän kertoo näkemyksensä avautuneen, kun Ruotsi alkoi lähettää Suomeen juna- ja bussilasteittain pakolaisia. Suomi ei ollut tällaisiin massavirtoihin hänen mukaansa ollut millään tavoin varautunut - "luotimmehan siihen, että Ruotsi noudattaisi allekirjoittamaansa Dublinin sopimusta".

– Venäjä on Suomen osalta oikeassa, valitettavasti. Meillä on pisin EU-raja sitä vastaan, ja tämän rajan valvonta on mahdotonta, jos Venäjä tieten tahtoen poikkeaa aiemmasta, yhteisesti sovitusta politiikasta, jonka mukaan maasta toiseen siirtyminen edellyttää asianmukaisia asiakirjoja, viisumi niihin mukaan lukien., Raimo Ilaskivi kirjoittaa.

– Nyt ei näin tapahdu. Lisäksi me olemme EU-maista suurin pakotepolitiikan aiheuttama kärsijä. Kauppavaihtomme on suorastaan romahtanut, Venäjä on pudonnut viidenneksi vientimaittemme joukossa.

Ilaskivi sanoo, ettei ole huomannut, kuinka kauan pakotepolitiikkaa on tarkoitus jatkaa. Hän kysyy, eikö ehdoksi sanottu Krimin palautus Ukrainalle ole yhtä epärealistinen olettamus kuin Karjalan palauttaminen Suomelle.

Hänen mielestään tosiasioiden tunnustamisen jälkeen olisi nimenomaan Suomen etu EU:n heikoimpana lenkkinä alkaa ajaa pakotteista irti pääsyä.

– Tätä kautta osapuolten olisi myös mahdollista laaja-alaisesti varautua siihen pakolaistulvaan, jolle ei nyt loppua näy ja joka saattaa etsiytyä sellaisillekin reiteille, joista kaikki kärsivät.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.