Verkkouutiset

Kokoomuksen Sanna Lauslahti: Ammattikoulutuksen uudistus mahdollistaa nuorille paremman työllistymisen

Kansanedustajan mukaan ammatillisen koulutuksen tutkintouudistus auttaa nuoria pääsemään yhä nopeammin muuttuvaan työelämään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja, sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Sanna Lauslahti kiittelee opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) työtä ammatillisen koulutuksen tutkintouudistuksen eteen.

– Ammatillisen koulutuksen tutkintouudistus on oikeansuuntainen ratkaisu siihen, miten voimme mahdollistaa nuorille nykyistä paremmin työllistymisen ja uuden oppimisen yhä nopeammin muuttuvassa työelämässä. Tämän päätöksen myötä otetaan ratkaiseva askel, jonka kautta ammatillinen koulutus tulee antamaan entistä paremmat lähtökohdat tulevaisuuden työelämään varten, toteaa Lauslahti.

Ministeri Grahn-Laasonen haluaa luoda nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn entistä tehokkaampia toimenpiteitä. Iso riski syrjäytymiselle on opintopolun katkeaminen ennen tutkintoa. Tilastokeskuksen tilastojen mukaan 20–29-vuotiaista suomalaisista yli 110 000:lla eli noin 17 prosentilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa.

Koulutuksen keskeyttäminen on yleistä nimenomaan ammatillisessa koulutuksessa.

Vuoden 2019 alusta lähtien ammatillisia perustutkintoja on 43, ammattitutkintoja 65 ja erikoisammattitutkintoja 56. Uudistus otetaan käyttöön vaiheittain. Lauslahti korostaa, että jokaisesta opiskelijasta huolehditaan siirtymäaikana.

Tutkintojen määrä puolittuu, mutta kuhunkin tutkintoon yhdistetään laajoja ja nykytyöelämän vaatimuksia vastaavia osaamiskokonaisuuksia.

– Sirpaleinen tutkintojärjestelmä saadaan nyt yksinkertaistettua ja selkeämmäksi, ja samalla tutkinnot muuttuvat laaja-alaisemmiksi. Tämä on juuri oikea toimi tilanteessa, jossa työpaikat ja työn sisällöt ovat muutoksen alla. On myönnettävä, että emme tiedä, miltä työelämä näyttää kymmenen, saati kahdenkymmenen vuoden päästä. Juuri siksi meidän tulee antaa tulevaisuuden osaajillemme koulutus, jossa annetut tiedot auttavat säilyttämään ammattitaidon läpi työuran ja oppimaa uutta, Lauslahti sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)