Verkkouutiset

Lapsiasiavaltuutettu esittää pienten poikien ei-lääketieteellisen ympärileikkauksen kieltämistä

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mielestä Suomeen pitäisi säätää laki, joka kieltäisi pienten poikien ei-lääketieteellisen ympärileikkauksen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuomas Kurttila pitää ongelmana sitä, että alle 18-vuotiaiden poikien ei-lääketieteellistä ympärileikkausta ei tällä hetkellä Suomessa ole säännelty laintasoisesti. Asiasta annetut ministeriöohjeistukset eivät hänen mielestään ole riittävä sääntelykeino. Ne jättävät avoimeksi muun muassa lapsen mielipiteen selvittämisen.

– Nykyisissä ohjeissa ei velvoiteta vanhempia selvittämään lapsen mielipidettä eikä ottamaan sitä huomioon. Ohjeissa ei myöskään edellytetä lapsen nimenomaista suostumusta toimenpiteeseen, vaikka lapsi kykenisi ymmärtämään ympärileikkauksen merkityksen. Lapsen oikeuksien näkökulmasta poikien ei-lääketieteelliseen ympärileikkaukseen liittyvän sääntelyn tilanne on ongelmallinen, Kurttila toteaa tiedotteessaan.

Kurttila korostaa, että ympärileikkausta koskevaa uskonnollista tai kulttuurista traditiota tulee arvioida ajassa ja paikassa. Samalla pitää turvata jokaisen lapsen perus- ja ihmisoikeutena taattu oikeus fyysiseen koskemattomuuteen.

– Lapsen fyysinen kuritus nähtiin vielä muutama vuosikymmen sitten välttämättömänä ja lasta jopa hyödyttävänä kasvatuskeinona. Vähitellen suhtautuminen kurittamiseen on muuttunut kielteiseksi, ja lapsen fyysinen kurittaminen kiellettiin Suomessa lailla vuonna 1984. Lapsen fyysinen koskemattomuus nähdään tärkeäksi lapsen oikeudeksi, mutta edelleen on tehtävä työtä, jotta oikeus fyysiseen koskemattomuuteen toteutuisi kaikkien lasten kohdalla kaikissa tilanteissa, Kurttila korostaa.

Lapsiasiavaltuutettu on tehnyt asiasta aloitteen sosiaali- ja terveysministeriölle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)