Verkkouutiset

”Laillistettua lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä” – lapsiavioliittojen kieltämistä vaaditaan

SDP:n kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta ja Tytti Tuppurainen toivovat Suomen kieltävän lapsiavioliitot.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tytti Tuppurainen on jättänyt eduskunnalle lakialoitteen alle 18-vuotiaiden avioliittojen kieltämiseksi.

Nykyinen Suomen lainsäädäntö edellyttää täysi-ikäisyyttä avioliiton solmimiseksi, mutta oikeusministeriön poikkeusluvalla myös alaikäinen voi solmia avioliiton. Poikkeuslupaan ei ole asetettu alaikärajaa.

– Vaikka poikkeuslupaan liittyy huoltajan kuulemisvelvoite, perusteltua on kyseenalaistaa lapsen edun toteutuminen, toteaa Tuppurainen lakialoitteessaan.

Hänen mukaansa on myös epäeettistä sallia alle 16-vuotiaiden avioliitot huomioiden avioliittoon yhdistetty oletus puolisoiden seksuaalisesta kanssakäymisestä ja Suomen rikoslain pykälä, jonka mukaan alle 16-vuotiaita on suojeltava seksuaalisilta teoilta.

Tuppuraisen mukaan alle 16-vuotiaille myönnetty lupa solmia avioliitto kuvastaa laillistettua lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Eeva-Johanna Eloranta on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa pyydetään selvitystä hallituksen toimista lapsiavioliittojen estämiseksi YK:n ihmisoikeusneuvoston heinäkuussa antamien suositusten mukaisesti. Ihmisoikeusneuvosto kehottaa päätöslauselmassaan jäsenmaita toimenpiteisiin lapsiavioliittojen kieltämiseksi.

Harvinaistuva käytäntö

Alaikäisten solmimien avioliittojen määrä on Suomessa vähentynyt viimeisten 20 vuoden aikana. Nykyisin niitä solmitaan noin 30 vuodessa. Vastaava luku vuonna 1995 oli lähes 80.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa avioitui vuosina 1995–2014 yhteensä 1 138 lasta, joista 869 oli tyttöjä. Vaikka viime vuosina enemmistö erityisluvista on myönnetty 17-vuotiaille, on edellä mainittujen tyttöjen joukossa ollut 27 henkilöä, jotka ovat olleet 14–15-vuotiaita solmiessaan avioliiton.

Yleisimmät perusteet erityisluvan hakemiselle ovat uskonnollinen vakaumus, raskaus ja kulttuuriset syyt.

Yleensä luvan saannin perusteena on alaikäisen raskaus, sillä oikeusministeriö ei viime vuosina ole myöntänyt alle 17-vuotiaille avioliittolupia uskonnollisista tai kulttuurisista syistä. Alle 16-vuotiaille myönnetyt luvat ovat hyvin harvinaisia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)