Verkkouutiset

Lapset saavat oikeuden valittaa YK:n lapsen oikeuksien komitealle

Suomessa astui perjantaina voimaan pöytäkirja, jonka mukaan YK:n lapsen oikeuksien komitealle annetaan toimivalta käsitellä yksityisten henkilöiden kuten lasten tekemiä valituksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomessa tulee ensimmäisenä Pohjoismaana perjantaina voimaan YK:n lapsen oikeuksia koskevaan yleissopimukseen tehty valinnainen pöytäkirja, joka koskee valitusmenettelyä.

YK:n lapsen oikeuksien komitealle annetaan toimivalta käsitellä yksityisten henkilöiden eli muun muassa lasten tekemiä valituksia lapsen oikeuksien sopimuksen sekä sen kahden valinnaisen pöytäkirjan sisältämien oikeuksien väitetyistä loukkauksista.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan muutos on merkittävä ja parantaa lapsen oikeusturvaa. Samalla Suomi osoittaa vahvaa sitoutumista kansainväliseen oikeuteen ja YK:n toimielimen toimivaltaan.

– Yksilövalitusmenettely vahvistaa lapsen oikeuksien asemaa oikeudellisesti velvoittavina ihmisoikeuksina. Viranomaisten on tärkeää tiedottaa lapsille ja kaikille suomalaisille mahdollisuudesta valittaa lapsen oikeuksien mahdollisista loukkauksista YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Lapsen on tärkeää tietää oikeuksista, joita hänellä on. Suomen on myös tehtävä vahvemmin työtä, jotta lasten oikeusturva toteutuisi. Kansalliset oikeussuojakeinot eivät ole lapsille nyt ymmärrettäviä ja helppokäyttöisiä, Kurttila painottaa tiedotteessaan.

YK:n lapsen oikeuksien komitea ei lähtökohtaisesti ota tutkittavakseen valitusta, mikäli kaikkia kansallisia käytettävissä olevia oikeussuojakeinoja ei ole käytetty ennen valituksen tekemistä. Poikkeuksia kuitenkin ovat tilanteet, joissa kansallisten oikeussuojakeinojen käyttäminen on pitkittynyt kohtuuttomasti tai ne eivät todennäköisesti anna tehokasta oikeussuojaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)