Verkkouutiset

Läpinäkyviä hyönteisiä – tutkijat selvittivät mysteerin

Suojaväri on eläinkunnan tärkeimpiä puolustautumiskeinoja. Nyt tutkijat ovat ratkaisseet, kuinka vedessä elävät hyönteiset piiloutuvat muuttumalla kokonaan läpinäkyviksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suojaväritys on eläinkunnan tärkeimpiä suojautumiskeinoja vihollisia vastaan. Eräs etenkin vedessä eläville toukille ominainen suojautumiskeino on kyky muuttua läpinäkyväksi. Asiasta kertoo Ruotsin yleisradio SVT.

On kuitenkin eräs osa, jota eläin ei voi muuttaa läpinäkyväksi. Tutkijat ovatkin pyrkineet selvittämään, miten toukat estävät silmiensä heijastusta paljastumatta.

Australialaistutkijat keräsivät yöaikaan toukkia ja valaisivat niitä valkoisella valolla. Kun valo osui niiden silmiin, huomattiin, että ne heijastivat hohtavaa siniharmaata valoa. Tietyillä lajeilla huomattiin jopa että ylempi puoli silmästä heijasti harmaata valoa, kun taas alempi puoli silmästä hohti sinistä valoa. Muutoin toukat olivat valkoisessa valossa läpinäkyviä.

Vedessä valospektri vastaa sitä, kuinka valoaallot heijastuvat veteen. Tämän vastaavuuden ansiosta läpinäkymätön silmä hukkuu ympäristöön ja katoaa näkyvistä siinä missä loputkin toukasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)