Verkkouutiset

Harvinaisista maametalleista tehoa terveydentilan seurantaan

Harvinaiset maametallit, lantanidit, voisivat tehostaa kotitestejä ja mahdollistaa aiempaa herkemmän potilasläheisen diagnostiikan, arvioi tuore väitöskirja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lantanidien käyttö on vaatinut kookkaita mittalaitteita, mutta väittelijä Timo Vallan mukaan sekä laitetekniikassa että merkkiaineissa tapahtuneen kehityksen myötä lantanidileimat alkavat olla varteenotettava vaihtoehto tulevaisuuden vieritestien kehitykseen.

Potilasläheinen diagnostiikka eli vieritestaus on mullistanut terveydenhoitoalan siirtämällä testauksen laboratorioista potilaan lähettyville. Verensokerin mittaaminen on diabeetikolle arkipäivää ja vieritestauksen ensimmäisiä sovelluksia. Riittävän herkkien vieritestien kehittäminen on kuitenkin hankalaa.

– Uusille tekniikoille on tarvetta, jotta kykenemme vastaamaan uusien testien jatkuvasti kasvavaan kysyntään. Olen väitöskirjassani tutkinut mahdollisuuksia käyttää harvinaisia maametalleja tehostamaan esimerkiksi verensokerin vieritestaukseen soveltuvaa diagnostiikkaa. Se mahdollistaisi tulevaisuudessa entistä herkemmän ja nopeamman diagnostiikan niin koti- kuin ammattilaiskäytössä, Timo Valta sanoo väitöstiedotteessaan.

Nykyisten tekniikoiden olennainen rajoittava tekijä on potilaan tilasta kertovan analyytin havaitsemiseen käytetyn merkkiaineen herkkyys. Vallan mukaan juuri tähän tarkoitukseen harvinaisiin maametalleihin perustuvat loisteaineet ovat omiaan.

– Harvinaiset maametallit eli lantanidit ovat alkuaineryhmä, joita on jo pitkään hyödynnetty diagnostisissa testeissä merkkiaineina. Näillä on saavutettu merkittäviä etuja, jotka ovat mahdollistaneet entistä herkempien ja tarkempien testien kehittämisen, Valta kertoo.

Lantanidileimojen havaitseminen on aiemmin vaatinut kookkaita mittalaitteita, joten niiden käyttö vieritestauksessa on pitkään ollut lähinnä spekulatiivisella tasolla.

– Laitetekniikassa ja itse merkkiaineissa tapahtuneen kehityksen myötä lantanidileimat alkavat kuitenkin nykypäivänä olla varteenotettava vaihtoehto tulevaisuuden vieritestien kehitykseen. Niiden tuomat edut voisivat avata uusia uria vieritestaukseen mahdollistaen useiden sairaustilojen toteamisen ja ennakoimisen jopa ilman lääkärillä käyntiä, Valta sanoo.

Lukuisia vieritestejä on jo olemassa, mutta nykyiset menetelmät pohjautuvat vain muutamiin tekniikoihin, joiden rajat alkavat tulla vastaan. Tästä johtuen uusien, entistä herkempien testien kehittäminen on teknisesti haastavaa. Ihannetapauksessa vieritestin pitäisi tiivistää aiemmin keskuslaboratoriossa tehty työ helppokäyttöiseen ja kompaktiin laitteeseen.

– Mittaus voi olla tarpeen suorittaa useita kertoja päivän aikana, ja nykyaikaisten vieritestausteknologioiden ansiosta sen voi tehdä itse missä tahansa. Sairaaloissa vieritestaus nopeuttaa oikean diagnoosin ja kiireisen hoitopäätöksen tekemistä esimerkiksi sydänkohtausta epäiltäessä.

FM Timo Vallan väitöskirja Spectrally tuned lanthanide photoluminescence for point-of-care testing tarkastetaan perjantaina 11. syyskuuta Turun yliopistossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)