Länsimetro valmistuu elokuussa – kustannukset ylittyivät yli neljänneksellä

Länsimetron kahdeksan asemaa ja 14 kilometriä pitkä ratalinja Matinkylään aukeaa liikenteelle 15. elokuuta.

  • LKS 20160218 - Tapiolan metroaseman rullaportaat Espoossa 18. helmikuuta 2016. Uudistuvan Tapiolan visioita esiteltiin medialle torstaina. Länsimetron Tapiolan asema avautuu elokuussa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Tapiolan metroaseman rullaportaat.

    ()

Länsimetron rakentaminen alkoi louhintatöillä marraskuussa 2009. Tunnelilouhinnat saatiin päätökseen helmikuussa 2014 ja kiskotus valmistui joulukuussa 2015. Nyt metrolinja on valmis testausta varten.

Länsimetro on työllistänyt louhintojen ja rakentamisen aikana noin 1 500 rakentajaa ja henkilötyövuosia kertyy noin 4 500.  Hankkeen loppukustannusennuste on 1 088 miljoonaa euroa. Länsimetron hankesuunnitelmassa hankkeen kustannuksiksi arvioitiin 713,6 miljoonaa euroa (2007 hintatasossa). Indeksikorotus huomioiden kustannusarvio oli 848,0 miljoonaa euroa. Kustannukset ovat ylittymässä hankesuunnitelman mukaisesta laajuudesta 240 miljoonaa euroa eli 28,3 prosenttia.

Kuluvan kevään aikana asemilla testataan eri järjestelmiä itsenäisesti, asemittain ja yhteiskäytössä. Junien koeajot alkavat maaliskuussa. Kun liikenne alkaa, aiemmin Kamppiin päätyneet bussilinjat ajetaan HSL:n laatiman liityntäliikennesuunnitelman mukaisesti Matinkylän ja Tapiolan liityntäterminaaliasemille. Metroliikenteen vuorovälit tihenevät nykyisestä. Metroa liikennöidään kahdella linjalla: Matinkylä–Vuosaari ja Tapiola–Mellunmäki. Arkisin ruuhka-aikoina vuoroväli linjojen yhteisellä osuudella (Tapiola–Itäkeskus) on kaksi ja puoli minuuttia. Nykyisin metro liikennöi ruuhka-aikoina neljän minuutin vuorovälillä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.