Verkkouutiset

Teknologiasta apua laihduttamalla saavutetun painon säilyttämiseen

Teknologian tutkimuskeskus VTT on mukana käynnistyvässä EU-hankkeessa kehittämässä ohjelmaa, joka auttaa ihmisiä hallitsemaan painoaan onnistuneen painonpudotuksen jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Painonhallintaohjelmat auttavat hetkellisesti pudottamaan painoa. Saavutetun painonpudotuksen säilyttäminen on kuitenkin vaikeaa.

Eurooppalaisessa NoHoW-tutkimushankkeessa tutkijat rakentavat painonhallintaa tukevan ohjelman, johon kuuluu kännykkä- ja nettisovelluksia sekä älykkäitä painon ja aktiivisuuden seurantatyökaluja. Ohjelmaan osallistuvat käyttävät näitä työkaluja ja saavat henkilökohtaisesti räätälöityä palautetta.

Projektissa kehitettävä painonhallinnan ohjelma hyödyntää viimeisintä tutkimustietoa käyttäytymistieteestä ja motivaatiosta, tunteiden sääntelystä ja stressin hallinnasta. Ohjelmaa testataan koehenkilöillä Tanskassa, Portugalissa ja Englannissa.

– Tänä päivänä haaste ei ole enää auttaa ihmisiä pudottamaan painoa – useimmat pystyvät siihen. Haaste on auttaa ihmisiä säilyttämään painon pudotuksen tulokset pitkällä aikavälillä. Yleistäen 90—95 prosentilla ylipainoisista ihmisistä on takanaan yksi tai useampia onnistuneita painonpudotuksia, mutta vain 5—10 prosenttia onnistuu säilyttämään pudotetun painonsa yli viisi vuotta, toteaa Berit L. Heitmann, joka on NoHoW-projektin koordinaattori ja Kööpenhaminan yliopistosairaalan ruokavalioihin erikoistuneen tutkimusyksikön johtaja.

Perustuu tieteelliseen näyttöön

James Stubbs Derbyn yliopistosta toteaa, että netissä ja mobiilipuhelimissa toimivat painonpudotuksen sovellukset ovat jo nyt laajasti saatavilla, mutta ne eivät juuri koskaan perustu selkeään tieteelliseen näyttöön siitä, mikä todella toimii.

– Jotta painonpudotuksen mittarit todella toimisivat, niiden täytyy sitouttaa ja motivoida käyttäjää pudottamaan painoaan ja pysymään painonpudotuksen tiellä silloinkin, kun he toistuvasti kokevat vastoinkäymisiä ja paino nousee, hän sanoo.

– Tämän vuoksi kehitämme tutkimustietoon perustuvia työkaluja, jotka auttavat heitä selviämään stressin, kielteisten tunteiden ja hairahdusten kanssa, jotta ne eivät suista heitä pitkän aikavälin käyttäytymismuutosten tieltä, toteaa Stubbs. Hän koordinoi tutkimuksessa painonhallintaan liittyvien interventioiden tutkimuksen osuutta.

Ylipaino on euroopanlaajuinen haaste. Euroopan komission on myöntänyt yli 4,9 miljoonan euron rahoituksen 12-jäseniselle ryhmälle laihdutetun painon säilyttämistä tukevan sovelluksen kehittämiseen. Projektin tavoitteena on vastata euroopanlaajuiseen haasteeseen ylipainon hallinnasta luomalla ohjelmia, jotka saadaan nopeasti markkinoille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)