PS:n kansanedustajan eduskuntakysely: Turvapaikanhakijat rasittaisivat kaupunkiani

Lahden perussuomalaisten Rami Lehdon mukaan hänen kotikaupungissaan työllistyminenkin tulee olemaan erittäin vaikeaa.

  • Lahtelaiskansanedustajan mukaan hänen kaupungissaan ei millään ole varaa turvapaikanhakijoihin.

    ()

Kansanedustaja Rami Lehdon (ps.) jättämän kirjallisen kysymyksen otsikko on "Lahden sopivuudesta turvapaikan saaneiden asuinpaikaksi". Lehto viittaa selvitykseen, jonka mukaan Lahti olisi asuntotilanteensa vuoksi varsin sovelias kaupunki turvapaikan saaneiden asuinpaikaksi.

Kansanedustajan mukaan kaupungin vuokra-asuntoja on kuitenkin tällä hetkellä vain 30-35 eikä pieniä asuntoja ole lainkaan. "Vapaana olevat asunnot ovat siis pääosin yksityisten sijoittajien omistamia asuntoja, joissa tuotto-odotukset ovat hyvät", kysymyksessä todetaan.

Hänen mukaansa on odotettavissa valtion ja kuntien toimeentulotuen kustannusten nousua, kun turvapaikan saaneet tulevat asuntomarkkinoille.

– Lahden työttömyysaste tammikuun lopussa oli 18 %, kun koko maan työttömyysaste oli 14,0 %, eli kolmanneksi korkein suurista kaupungeista Joensuun ja Tampereen jälkeen, Lehto toteaa kaupungistaan.

Lahden valtuuston varapuheenjohtaja Rami Lehdon mukaan "Lahtea vaivaa paha rakenteellinen työttömyys. Rakenteellista työttömyyttä tutkineet työllisyystutkijat totesivat rakenteellista työttömyyttä tutkiessaan, että Lahden tilanne on surkein. Kun Suomen 15 suurinta kaupunkia laitetaan järjestykseen sen mukaan, kuinka helposti niiden työttömät työllistyvät, jää Lahti viimeiseksi. Lahdessa rakenteellinen työttömyys on kaupungeista suurinta".

– Tutkijoiden mukaan tämä tarkoittaa sitä, että kun suhdanteet alkavat parantua ja Suomen vienti vetää, ei Lahden työttömyys lähde laskuun muiden kaupunkien tavoin. Lisäksi yhteiskunnan tukea eniten tarvitsevien henkilöiden suuri määrä näyttää painottuvan Lahteen, kansanedustaja perustelee.

– Turvapaikan saaneiden asuttaminen Lahteen on suuri haaste kaupungin taloudelle ja turvallisuudelle. Työllistymisen sanotaan olevan parasta kotouttamista, mutta Lahdessa tämä tulee olemaan erittäin vaikeaa. Todennäköisintä onkin, että turvapaikan saaneet tulevat elämään sosiaalitukien varassa. Tämä rasittaa kaupungin taloutta sekä sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka ovat jo nyt ylikuormittuneita.

Lehdon kysymyksessä kysytään "aiotaanko Lahteen sijoittaa turvapaikan saaneita kaupungin heikosta työllisyystilanteesta huolimatta, jolloin kotoutuminen tulee olemaan erittäin vaikeaa ja todennäköisyys sosiaalitukien varassa elämiseen kasvaa ja luodaanko turvapaikan saaneille ohituskaista yksityisten sijoittajien asuntomarkkinoille, kun kantaväestöllä ei ole niihin varaa".

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.