Verkkouutiset

Lääkäriliiton mielestä valinnanvapauden toteuttamiskeinoja on liian paljon

Lääkäriliiton mielestä keskeisintä on mahdollisuus valita perustason palveluntuottaja eli sote-keskus ja suunhoidon yksikkö.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Lääkäriliitto pitää välttämättömänä, että hallitus vie määrätietoisesti eteenpäin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ja toteuttaa valinnanvapauslainsäädännön osana uudistusta.

Uudistuksen tavoitteena on Lääkäriliiton mielestä oltava hyvin toimiva, laadukkaita palveluita tuottava palvelujärjestelmäkokonaisuus, joka tuottaa terveys- ja hyvinvointihyötyä kansalaisille.

– Järjestelmämme suurimmat haasteet ovat erityisesti perusterveydenhuollon palvelujen paikoin huono saatavuus eli pitkät odotusajat perusterveydenhuollon lääkärin vastaanotolle, osin pitkät jonotusajat erikoissairaanhoidon tutkimuksiin ja hoitoon, sekä väestöryhmien väliset terveyserot, Lääkäriliitto toteaa kannanotossaan.

Valinnanvapauden tavoitteena on vahvistaa erityisesti perustason palveluita ja parantaa niiden saatavuutta tuomalla järjestelmään uusia tuottajia ja palveluntuottajien välistä kilpailua.

Tuottajaa voitava vaihtaa puolen vuoden välein

Lääkäriliitto kannattaa valinnanvapauden hallittua laajentamista julkisessa terveydenhuollossa.

Lakiehdotuksessa tarjotaan erittäin monta erilaista valinnanvapauden toteuttamisen keinoa, kuten sote-keskus, suunhoidon yksikkö, maksuseteli, asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti. Lääkäriliiton mielestä keinoja on jopa liian monta ajatellen järjestelmän hallittavuutta ja selkeyttä. Keskeisintä on sen mielestä mahdollisuus valita perustason palveluntuottaja eli sote-keskus ja suunhoidon yksikkö.

Lääkäriliitto pitää maksuseteliä hyvänä välineenä lisäämään valinnanvapautta. Maksusetelimenettelystä ei kuitenkaan pitäisi tehdä lakisääteistä velvoitetta, sillä se ei ole tarpeellinen potilaan valinnanvapauden toteuttamiseksi.

Lisäksi Lääkäriliitto katsoo, että palveluntuottajan uudelleenvalinnan mahdollisuus pitäisi olla vähintään puolen vuoden välein nyt ehdotetun vuosittaisen mahdollisuuden sijaan. Toimintaa kehittävä vaikutus perustuu poisvalinnan uhkaan.

– Palveluntuottajan uudelleenvalinnan mahdollisuus vain vuoden välein vesittää ajatuksen valinnanvapauden käytöstä palvelutuotantoa kehittävänä keinona, Lääkäriliitto toteaa.

Lääkäriliiton mielestä neuvolapalveluiden jättäminen sote-keskuksen palvelujen ulkopuolelle pirstoo tarpeettomasti perheiden perustason terveyspalveluja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)