Verkkouutiset

Lääkäriliitto varoittaa: Kuntayhtymistä syntyy mammuttimaisia monopoleja

Lääkäriliitto kyseenalaistaa sote-uudistuksen synnyttämisen väkisin, kun terveydenhuollon rahoitusuudistusta valmistellaan parhaillaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sote-ratkaisu merkitsee Lääkäriliiton mielestä käytännössä sitä, että tuottamisvastuulliset kuntayhtymät tulevat tuottamaan alueellaan kaiken sosiaali- ja terveydenhuollon palvelun. Sote-palvelujen yhdistymisestä hyötyy vain 10 prosenttia palvelujen käyttäjistä.

– Nämäkään palvelunkäyttäjät eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan kyseessä on kovin monenlaisia palveluita tarvitsevia ihmisiä, joiden palvelukokonaisuus vaatii henkilökohtaista räätälöintiä. He tarvitsevat palveluohjaajaa, eivät tuottamisvastuullista kuntayhtymää integroimaan omia palvelutarpeitaan, huomauttaa tiedotteessa politiikkajohtaja Heikki Pärnänen Lääkäriliitosta.

Kuntayhtymistä syntyy Lääkäriliiton mukaan mammuttimaisia monopoleja ja byrokraattisia tuottajaorganisaatioita, joissa on kymmeniä tuhansia työntekijöitä ja hyvin monia hallintoportaita. Liiton mielestä tässä hukataan mahdollisuus erilaisten tuottajien osaamisen hyödyntämiseen, tuottajien aitoon kilpailuttamiseen ja uusien palveluinnovaatioiden syntymiseen.

– Olisimme toivoneet sote-järjestäjille aitoa järjestämisvastuuta oman alueensa palvelutuotannosta. Nyt järjestäminen hajautetaan kahdelle taholle eli sote-alueille ja tuottamisvastuullisille kuntayhtymille. Järjestämistä ja tuottamista ei erotettu, ja käytännössä tuottamisvastuulliset kuntayhtymät tuleva olemaan sote-alueita merkittävästi vahvempia toimijoita, Pärnänen toteaa.

Sosiaali- ja terveysalueilla tulisi hänen mukaansa olla mahdollisuus päättää tuotannon organisoimisesta vastaamaan joustavasti eri väestöryhmien erilaisiin palvelutarpeisiin.

”Kustannukset nousevat, ongelmat säilyvät”

Terveyspalvelualan Liitto puolestaan arvioi olevan mahdollista, että juuri mikään palveluiden tuotannossa ei muutu.

– Vielä tässä vaiheessa emme näytä pääsevän tilanteeseen, jossa kaikkia palveluntuottajia ja niiden osaamista hyödynnetään täysimääräisesti kansakunnan hyväksi. Huolena onkin, että kustannukset jatkavat nousuaan ja ongelmat palveluiden saatavuudessa ja laadussa jatkuvat, liiton tiedotteessa todetaan.

Nyt esitelty sote-malli siirtää Terveyspalvelualan Liiton mukaan paineita terveydenhuollon rahoituksen uudistamiselle. Rahoitusuudistuksen lähtökohtana pitää liiton mielestä olla asiakkaan valinnanvapauden hallittu laajentaminen järjestelmässä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)