Verkkouutiset

Lääkäri runttaa ”sotesekoilun”: Lakipaperit pyörivät eduskunnassa kuin lapset karusellissa

Lääkärin mukaan sote-keskustelun näkökulma on niin kapea, että silmälaputettu ravihevonenkin näkee maailman avarakatseisemmin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääkaupunkiseudun PerusTerveys-lääkäriasemien johtava lääkäri Petja Orre moittii kovin sanoin ”sotesekoilua”. Hänen mielestään millään muulla termillä ei voi kuvailla nykytilannetta.

– Lakipaperit pyörivät eduskunnassa kuin lapset karusellissa. Kunnat ovat sotea odotellessa jäädyttäneet paitsi investoinnit terveyskeskuksiin, myös järkensä. Jotkut keskussairaalat rakentavat lasisia palatseja potilaiden ja sairaalajohdon glooriaksi, toiset taas sulkevat osastoja yhtäällä ja avaavat toisaalla imaginääristen säästöjen toivossa. Maakunnista ei ole tietoakaan, mutta valmistelevissa organisaatioissa palkat juoksevat jo vauhdilla, johtava lääkäri Petja Orre kirjoittaa Lääkärilehdessä.

Teoriassa sote-uudistus on Suomen historian suurin julkisten palveluiden rahoituksen ja järjestämisvastuun uudelleenorganisointi. Käytännössä keskustelu on lääkärin mukaan typistynyt siihen, voidaanko yksityiset hyväksyä mukaan tuottamaan palveluita julkisen rinnalla ja millä tavalla ja rahalla potilas saa valita palveluntarjoajansa.

– Näkökulma on ollut niin kapea, että silmälaputettu ravihevonenkin näkee maailman avarakatseisemmin. Valitettavasti sama putkinäköisyys vaivaa monia päätöksentekijöitä, Orre kirjoittaa.

Hänen mukaansa muutamat sairaanhoitopiirit ovat päättäneet ottaa soten varalta niskalenkin työntekijöistään pakottamalla heidän valitsemaan yksityisen ja julkisen puolen välillä. Pelko siitä, että omat huippuosaajat antavat osan viikkopanoksestaan privaattisairaaloille vapaa-ajallaan ja vievät laskutettavia toimenpiteitä mukanaan on johtanut sivutoimilupien epäämiseen.

– Tästä suivaantuneena osa kollegoista on jo äänestänyt jaloillaan. Epäilemättä pinnan alla kuohuu paljon laaja-alaisempaa tyytymättömyyttä sairaalatyön korvaustasoa ja joustamattomuutta kohtaan. Jos sivutoimilupien kieltäminen yleistyy, huippuammattilaiset valunevat sairaalanmäeltä kuin vesi hanhen selästä, Orre arvelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)