Verkkouutiset

Näin perussuomalaisten hajoaminen näkyi eduskunnan kuumalla kyselytunnilla

Ministeri ja puhemies saivat huomauttaa, että menossa oli hallituksen eikä puolueiden kyselytunti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Torstaina pidettiin ensimmäinen perussuomalaisen puolueen hajoamisen jälkeinen kyselytunti. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne aloitti toteamalla, että irronnut Uusi vaihtoehto -ryhmä on hyväksynyt hallituksen epäoikeudenmukaisen politiikan.

Uusi vaihtoehto -ryhmän niin sanottu trioministeri eli johtava ministeri Sampo Terho vastasi.

– Minä olin kyllä linjan hyväksynyt ihan edellisessäkin viiteryhmässä. Se on täysin sama. Olen ollut neuvottelemassa hallitusohjelmaa ja olen siihen erittäin tyytyväinen, Sampo Terho sanoi.

Antti Rinne jatkoi syyttämällä Uuden vaihtoehdon olevan huonoa kesäteatteria, jolla nykyiset ministerit voivat jatkaa tehtävissään etukäteen sovitun valtapelikuvion mukaisesti.

– Ensi viikolla on hallituksen tiedonanto tästä aiheesta. Kyselytunti käsittääkseni on tarkoitettu hallituksen politiikan käsittelyyn, sen arvosteluun ja mahdollisesti sen sisällön vaihtoehtojen esittelyyn. Tässä menemme asioista ohitse, palaamme asiaan ensi viikolla, Sampo Terho vastasi.

Ensi maanantaina

Sdp:n Johanna Ojala-Niemelä kysyi, kokevatko ministerit heillä olevan valtakirjan jatkaa ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Sampo Terho vastasi tähänkin:

– Ensi viikolla aiheesta on hallituksen tiedonanto ja sen perään tulee myös luottamusäänestys. Katsotaan silloin, onko hallituksella luottoa.

Vihreiden Ville Niinistö halusi tietää EU:n laillisuusmenettelystä pakolaisia ottamatta jättäviä maita kohtaan. Hän kysyi mitä Suomi nyt tekee, ”vai unohtuiko sekin asia tiistaina”?

Pääministerin sijainen sisäministeri Paula Risikko (kok.) vastasi , että hyvää hallitusohjelmaa viedään eteenpäin. Suomi on hänen mukaansa hoitanut hommansa hyvin ja tehnyt aina niin kuin on yhdessä sovittu, ja haluaa jatkaa tällä linjalla.

Puhemies Maria Lohela (uv.) totesi tässä vaiheessa, että ”hallituksen politiikasta keskustellaan sitten ensi maanantaina tarkemmin vaikka koko päivä” ja keskeytti kysymysaiheen käsittelyn.

Asia pompahti kuitenkin esiin heti seuraavassakin kysymyksessä. Siinä perussuomalaiset ja Uusi vaihtoehto olivat ensi kertaa vastakkain.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Juho Eerola kysyi Sampo Terholta hänen puheistaan koskien tiukempaa EU-kritiikkiä ja kansanäänestystä.

– Kuten aiemminkin kun tästä on täällä keskusteltu: olen sitoutunut hallitusohjelmaan, kuten muuten tekin olette aiemmin siihen sitoutuneet, jonka minä olen neuvotellut myös EU:n osalta. Myös te olette ilmoittaneet vielä tänä maanantaina, että olette siihen täysin sitoutuneet, Terho huomautti.

– Joten siinä suhteessa meillä ei varmaan ole suurta linjaristiriitaa.

Perussuomalaisten uusi ryhmäjohtaja Leena Meri totesi, että he eivät tällä hetkellä ole sitoutuneita hallitusohjelmaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)