Verkkouutiset

Näin RAY tuki kilpailijaa mainostavan näyttelijätähden elokuvia – myös urheilijoita moititaan

Maltalaisyhtiöiden mainokset saattavat olla lainvastaisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Näyttelijä Iina Kuustosen tähdittämät elokuvat ovat saaneet 6,7 miljoonaa euroa tukea veikkausvoittovaroista. Tuet on maksanut Veikkaus.

– Suomessa ei tehtäisi yhtäkään kokoillan elokuvaa ilman tukijärjestelmää, sanoo Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski Nykypäivä-lehdessä.

Kuustonen alkoi maaliskuussa mainostaa maltalaisen Kotikasinon rahapelejä yhtiön nettisivuilla. Nummikoski moitti Kuustosta tuoreeltaan, eikä ole muuttanut kantaansa. Hänen mukaansa ulkomaisten vedonlyöntiyritysten tavoitteena on purkaa suomalainen rahapelimonopoli.

Nummikoski muistuttaa, että vastaavia mainoksia ovat tehneet monet urheilijat. Jalkapalloilija Jari Litmanen ja koripalloilija Petteri Koponen ovat mainostaneet Betssonia ja alppihiihtäjä Kalle Palander Veikkaushuonetta. Molemmat yritykset ovat suomenkielisestä nimestään huolimatta maltalaisia.

– Kun urheilu-ura on ohi ja jopa vielä käynnissä, he antavat nimensä sellaiselle yhtiölle, joka haluaa murentaa tuen, Nummikoski arvostelee.

Suomessa rahapelejä saavat mainostaa vain Veikkaus, RAY ja Fintoto. Pelatuista varoista 68 prosenttia jaetaan urheilun, taiteen ja hevosjalostuksen sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tukemiseen. Järjestelmää kutsutaan monopoliksi, mutta suomalaiset voivat pelata myös noin 15 000:a ulkomaista nettipeliä.

Ulkomaisten vedonlyöntiyhtiöiden mainokset saattavat olla lainvastaisia. Poliisihallituksen arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho sanoo, että Suomesta ei löydy ennakkotapausta, joka kertoisi, onko tällainen markkinointi lainmukaista vai ei.

Asia on hänen mukaansa monimutkainen ja sitä pohdittu paljon oikeusoppineiden voimin. Hän lisää, että jos poliisihallitus joskus toteaa peliyhtiöiden rikkovan lakia, niille voidaan asettaa uhkasakko ja toimenpidekielto.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)