Verkkouutiset

Kuuro työnhakija kertoo epätoivostaan HS:ssä: Olen yrittänyt kaikkeni, en pääse töihin edes palkatta

Tomas Vaaralalle ei ole tarjottu yhtäkään työharjoittelupaikkaa, vaikka hänen palkkaamisestaan ei koituisi työnantajalle lisäkustannuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsinkiläinen sähkövoima- ja automaatiotekniikkaa opiskeleva Tomas Vaarala kertoo Helsingin Sanomissa vaikeuksistaan saada työharjoittelupaikkaa.

Vaarala kuuroutui täysin kaksivuotiaana aivokalvontulehduksen seurauksena. Hän ei kuule mitään ja kommunikoi viittomakielellä tai kirjoittamalla. Kuulorajoite on hänen mukaansa hankaloittanut pääsyä jopa opiskeluvaiheen työharjoitteluun.

”Olen lähettänyt yhteensä yli 60 hakemusta. Yhtään harjoittelupaikkaa ei ole tarjottu”, Vaarala kertoo HS:lle.

Hän voi käyttää Kelan maksamia tulkkauspalveluita vapaasti vähintään 180 tuntia vuodessa ja lisäksi opinnoissaan tarvittavan määrän tulkkia, myös työharjoittelun aikana.

Selkeää syytä siihen, miksei häntä voida mihinkään työharjoitteluun ottaa, ei ole hänelle kerrottu. Hän voisi tehdä harjoittelun myös palkattomana.

”Tilanne on masentava. Olen yrittänyt kaikkeni.”

”Kuuro työntekijä ei maksa työnantajalle yhtään sen enempää kuin kuulevakaan. Jos työntekijälle tarvitaan joitakin erityisjärjestelyitä kuurouden takia, valtion työolosuhteiden järjestelytuki maksaa niistä koituvat kustannukset”, sanoo Kuurojen liiton erityisasiantuntija Marika Rönnberg.

Vaarala kertoo kuuroudestaan ansioluettelossaan, johon on kertynyt meriittejä erilaisista työtehtävistä. Hän on pärjännyt opinnoissaan hyvin.

”Kuurot keskittyvät töihinsä täysillä. He eivät jää juttelemaan tupakkapaikalle joutavia, eivätkä unohdu taukohuoneeseen kuuntelemaan muiden juttuja. Fokus on työnteossa”, Vaarala sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)